ΧΡΗΣΙΜΑ

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες ειναι οι πιο κατάλληλες τροφές

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες ειναι οι πιο κατάλληλες τροφές

Η νόσος του Χασιμότο είναι η πιο συνήθης αυτοάνοση ασθένεια. Κύρια αιτία της είναι ο υποθυρεοειδισμός και προκύπτει στην ουσία από την υπολειτουργία του θυρεοειδούς.

Ο θυρεοειδής αδένας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, τη ρύθμιση των ορμονών και τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν ένα άτομο έχει Hashimoto, ο θυρεοειδής του έχει χρόνια φλεγμονή και δεν λειτουργεί όπως ένας υγιής θυρεοειδής.

Συχνά επιβραδύνει ή και σταματά την παραγωγή βασικών ορμονών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα, απώλεια μαλλιών, κόπωση, δυσκοιλιότητα και ευαισθησία στο κρύο.

Δείτε ποιες διατροφές συνίστανται για όσους έχουν τη νόσο του Ηashimoto και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα.

Υπάρχουν πολλά κλινικά στοιχεία τα οποία έδειξαν ότι οι ακόλουθες δίαιτες βοήθησαν άτομα με Hasimoto. Αυτές είναι:

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Διατροφή χωρίς ζάχαρη

Παλαιολιθική δίαιτα, γνωστή και ως δίαιτα paleo

Διατροφή χωρίς σιτηρά

Διατροφή χωρίς γαλακτομικά

Τροποποιημένη paleo δίαιτα

Διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Πιο αποτελεσματική από όλες σύμφωνα με κάποιες μελέτες, φάνηκε να ήταν η δίαιτα paleo.

Η δίαιτα Paleo επιχειρεί να μιμηθεί τα πρότυπα κατανάλωσης των προγόνων μας, με έμφαση στα ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Δεν επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι πατάτες, τα φασόλια, οι φακές, η ραφιναρισμένη ζάχαρη και τα εξευγενισμένα έλαια.

Αντίθετα συνίστανται λαχανικά, ξηροί καρποί (εκτός από φιστίκια), σπόροι, θαλασσινά και υγιεινά λίπη, όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.

Η δίαιτα Autoimmune Paleo (AIP) στοχεύει στη μείωση των τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στο έντερο και αρχίζει με τις βασικές αρχές της δίαιτας Paleo.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο και μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα της νόσου του Hashimoto.

Αυτά είναι:

Διαφήμιση

H βιταμίνη D

Οι καλύτερες πηγές διατροφής της βιταμίνης D περιλαμβάνουν:

μουρουνόλαδο

ξιφίας

σολομός

τόνος

ενισχυμένο χυμό πορτοκαλιού

ενισχυμένο γάλα

σαρδέλες

μανιτάρια

Το σελήνιο

Οι καλύτερες πηγές τροφίμων του σεληνίου:

φυστίκια

τόνος

στρείδια

σαρδέλες

αστακός

συκώτι

χοιρινό κρέας

ηλιόσποροι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαφήμιση
TAGS:
#αβοκάντο
#αρχές
#αύξηση βάρους
#βιταμίνη
#γάλα
#δέρμα
#δίαιτα
#ελαιόλαδο
#έρευνες
#ζάχαρη
#θερμοκρασία
#θρεπτικά
#θρεπτικά συστατικά
#κρέας
#κρύο
#λαχανικά
#μανιτάρια
#μεταβολισμό
#πατάτες
#προϊόντα