Αν η ζωή σας είναι σε αυτό το στάδιο, που στο μυαλό σας τριγυρνά διαρκώς η σκέψη της μητρότητας, αν έχετε ή δεν έχετε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ζωής, αν δοκιμάσατε ή δοκιμάζετε να γίνετε γονείς αλλά δεν το καταφέρνετε, αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε καθοδήγηση στην αναζήτηση της καλύτερης λύσης για την περίπτωσή σας, τότε σίγουρα θα σας βοηθήσει το να έχετε μια βασική γνώση για τις επιλογές σας.
Εξωσωματική γονιμοποίηση – μία ή πολλές μέθοδοι;
Όλο και περισσότερα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, κάνουν σήμερα πραγματικότητα, το όνειρό τους να γίνουν γονείς, πιο εύκολα και με λιγότερη ταλαιπωρία χάρη στην εξέλιξη των μεθόδων της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αλλά και της βιοτεχνολογίας. Ανάλογα με τις ενδείξεις που έχει κάθε ζευγάρι επιλέγεται και η κατάλληλη μέθοδος. Οι πιο διαδεδομένες που αποτελούν βασική γνώση είναι, η κλασική εξωσωματική, η εξωσωματική στην οποία χορηγούνται λιγότερα φάρμακα και γίνεται λιγότερο επιθετική διέγερση των ωοθηκών ( mini IVF), η εξωσωματική χωρίς φάρμακα ή αλλιώς μέθοδος του φυσικού κύκλου και η εξωσωματική με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης (ICSI) όπου ένα επιλεγμένο σπερματοζωάριο εγχέεται με μια λεπτή βελόνα στο ωάριο και το γονιμοποιεί.
Three Parent Baby – Μωρό τριών γονέων! Μπορεί να βοηθήσει περισσότερα ζευγάρια ν’ αποκτήσουν παιδί;
Μόλις το 2016 ήρθε στον κόσμο το πρώτο υγιές αγοράκι στο Μεξικό, πoυ χαρακτηρίστηκε ως “μωρό τριών γονέων» καθώς γεννήθηκε υγιές, χωρίς την ανίατη Μιτοχονδριακή ασθένεια που έφερε η μητέρα του – την οποία αναπόφευκτα θα κληρονομούσε – χάρη στην πρωτοποριακή τεχνική της μεταφοράς Μητρικής ή αλλιώς Spindle Transfer (MST).
Η συγκεκριμένη τεχνική είναι μια τεχνική διόρθωσης του τμήματος του προβληματικού ωαρίου, που φέρει στα μιτοχόνδριά του την πληροφορία της ασθένειας, με τα υγιή μιτοχόνδρια υγιούς ωαρίου δότριας.
Στη χώρα μας, γίνεται μεγάλη έρευνα, για το κατά πόσο η τεχνική Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με ενδομητρίωση εφόσον έχουν προηγουμένως εξαντληθεί οι υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στις προσπάθειες εξωσωματικής, γυναίκες αυξημένης αναπαραγωγικής ηλικίας και γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης καλής ποιότητας εμβρύων ή επαναλαμβανόμενες αποβολές. Η μέθοδος θεωρείται το τελευταίο βήμα πριν την εξωσωματική με δανεικό ωάριο.
“Κάναμε τα πάντα αλλά δεν γίνετε τίποτα…» Κι όμως υπάρχει επιλογή!
Αναφερόμαστε στη δωρεά ωαρίων κι εννοούμε τη διαδικασία κατά την οποία μια γυναίκα αποκτά παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, χρησιμοποιώντας το ωάριο μιας άλλης γυναίκας (δανεικό ωάριο), η οποία έχει επιλέξει να γίνει δότρια.
Αυτή η διαδικασία αφορά κυρίως σε ζευγάρια τα οποία έχουν εξαντλήσει κάθε άλλου τύπου θεραπεία γονιμότητας, χωρίς ωστόσο να έχουν επιτύχει να γίνουν γονείς.Κερδίζοντας χρόνια γονιμότητας
Η γυναικεία αναπαραγωγική ικανότητα έχει αναμφίβολα τα όριά της. Οι γυναίκες ωστόσο σήμερα, έχουν την επιλογή να παρατείνουν τη γονιμότητά τους και να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα, για όταν δηλαδή οι συνθήκες της ζωής τους το επιτρέψουν, επιλέγοντας τη λύση της κατάψυξης ωαρίων. Οι νέες και καινοτόμες τεχνικές κρυοσυντήρησης ωαρίων, όπως η μέθοδος της υαλοποίησης (vitrification) επιτρέπουν στις γυναίκες να αποθηκεύσουν τα ωάριά τους μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή που θα αποφασίσουν να γίνουν μητέρες.
Αναζητήστε το Κέντρο που θα εμπιστευθείτε
Είναι γεγονός ότι όσο η τεχνολογία στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή εξελίσσεται, όσο οι νέες τεχνικές τίθενται στη διάθεση των ιατρών και των ασθενών κι όσο ο εξοπλισμός των Μονάδων εξωσωματικής γονιμοποίησης βελτιώνεται, τόσο πιο εύκολα επιτυγχάνεται ο στόχος, που για τα υπογόνιμα ζευγάρια, δεν είναι άλλος από την απόκτηση υγιών παιδιών.
Πώς μπορεί όμως η τεχνολογία να επηρεάσει και να βελτιώσει τα αποτελέσματα σε μια Μονάδα εξωσωματικής; Ποιοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης και δεν οφείλονται στην αρχική ποιότητα του γενετικού υλικού του ζευγαριού; Τι πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα υπογόνιμα ζευγάρια;
“Έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια, ότι οι πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile Organic Compounds, VOC) επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου στο εργαστήριο, την εμφύτευσή του στη μήτρα και κατά συνέπεια και την επίτευξη εγκυμοσύνης. Τα VOC, λοιπόν, υπάρχουν παντού στον αέρα, ακόμη κι εμείς οι άνθρωποι μπορεί να τα αποβάλλουμε.
Έτσι λοιπόν η εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου ποιότητας στο εργαστήριο, είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε τις κρίσιμες παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου στο εργαστήριο και κατά συνέπεια την επιτυχία του κύκλου εξωσωματικής. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να ελέγχουμε διαρκώς με ειδικούς αισθητήρες, περισσότερες από 200 λεπτομέρειες, ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τις συνθήκες μέσα στο εργαστήριό μας. Είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά βοηθά πολύ στη βελτίωση των αποτελεσμάτων».
Εκτός όμως από το σταθερό περιβάλλον στο εργαστήριο, σημαντική είναι και η βελτίωση των τεχνικών που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, όπως επίσης και η καθιέρωση νέων τεχνικών που βοηθούν στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, στην απόκτηση δηλαδή υγιών παιδιών.
Τεχνικές όπως η κρυοσυντήρηση ωαρίων κι εμβρύων, με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification), που δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και σε υγιείς γυναίκες να αναβάλλοuν τη μητρότητα για αργότερα, διατηρούν τα ωάρια και τα έμβρυα σε πολύ καλή κατάσταση κι έχουν σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα όπως και η χρήση “φρέσκων” ωαρίων.
Επίσης η παρακολούθηση και η δυνατότητα επιλογής προς εμφύτευση στη μήτρα, του πιο “δυνατού” εμβρύου με τη μέθοδο time lapse, αλλά και η επιλογή των εμβρύων με τη μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης, (PGD, PGS), στις περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση γενετικών ασθενειών, είναι πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα στα χέρια των ειδικών στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, που σήμερα έχουν τη λύση σχεδόν για όλα τα προβλήματα υπογονιμότητας.
Δρ Παναγιώτης Ψαθάς – Μαιευτήρας – Χειρουργός γυναικολόγος – με ειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τη Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική
Διαβάστε ακόμη: