Ταλιατέλες στο φούρνο “αλα μπολονέζ”. Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό
φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι με ζυμαρικό, κιμά πασπαλισμένο με λιωμένα τυριά.
Υλικά συνταγής
Για τη σάλτσα κιμά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για λάδωμα πυρέξ
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κύβο ζωμός βοδινού
1 φλ. τσαγιού νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ζυμαρικό και την επικάλυψη
1/2 κιλό (1 πακέτο) ταλιατέλες
1½ κ.σ. χοντρό αλάτι
λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο για τις ταλιατέλες
2 φλ. τσαγιού τριμμένα τυριά (1 φλ. παρμεζάνα + 1 φλ. τσένταρ ανάμεικτα (ή άλλα κίτρινα τυριά επιλογής σας, όπως γραβιέρα, ένταμ, γκούντα) για την επικάλυψη
Εκτέλεση συνταγής
Για τη σάλτσα κιμά: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο , σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κιμά με το καρότο και το κρεμμύδι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το 1 φλ. νερό. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 35 λ περίπου, ελέγχοντας ανά διαστήματα αν απαιτείται λίγο επιπλέον νερό για να μη μείνει χωρίς υγρά.
Για το ζυμαρικό: Εν τω μεταξύ, βράζετε τις ταλιατέλες “αλ τέντε” σε μπόλικο αλατισμένο νερό, 2-3 λ λιγότερο από το προτεινόμενο χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία, ώστε και μετά το ψήσιμο να μείνουν σχετικά αλ τέντε. Τις σουρώνετε, κρατάτε 1/3 φλ. από το νερό που τις βράσατε, τις λαδώνετε ή βουτυρώνετε ελαφρώς και τις ρίχνετε σε μεγάλο λαδωμένο πυρέξ.
Αποσύρετε τη σάλτσα κιμά από τη φωτιά την αδειάζετε στο πυρέξ με τις ταλιατέλες και αν ο κιμάς έχει μείνει χωρίς υγρά ρίχνετε και το νερό που κρατήσατε και ανακατεύετε ελαφρώς να αναμιχθεί ο κιμάς ισομερώς.
Για την επικάλυψη τυριών και ψήσιμο: Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του φαγητού σας με το τριμμένο τυρί, σκεπάζετε χαλαρά το πυρέξ με αλουμινόχαρτο (να μην ακουμπά το αλουμινόχαρτο στα τυριά) και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ. Ξεσκεπάζετε και αφήνετε ακόμα 10-15 λ ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και να ροδίσει ελαφρώς.