Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί ένα πλήρες και νόστιμο γεύμα.
Παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (γαλοπούλα, αυγά, τυρί, γάλα) και μας εφοδιάζει με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ασβέστιο.
Υλικά
2 ½ φλ. μπρόκολο (τις φουντίτσες) βρασμένο πολύ λίγο
4 φλ. πατάτες βρασμένες και λιωμένες με το πιρούνι
200 γρ. γαλοπούλα βραστή (αλλαντικό) σε λωρίδες
½ φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
½ φλ. τυρί τύπου κασέρι τριμμένο
8 αυγά
½ φλ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Λίγη τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Σε ένα ορθογώνιο ταψάκι βάζετε το ελαιόλαδο. Κουνάτε το ταψάκι για να λαδωθεί παντού. Βάζετε τις πατάτες και από πάνω το μπρόκολο, τη γαλοπούλα και τα τυριά.
Σε ένα δοχείο χτυπάτε τα αυγά, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνετε το μείγμα με τα αυγά στο ταψάκι και ανακατεύετε ελαφρώς. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.
Λίγα λόγια για τη διατροφική αξία του μπρόκολου
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Παρέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ και κάλιο.
Το συγκεκριμένο λαχανικό παρέχει αρκετές φυτικές ίνες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ουσίες, όπως ινδόλες και ισοθειοκυανάτες (π.χ. σουλφοραφάνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη). Όλες αυτές οι ουσίες παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και έχουν ευεργετική επίδραση στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)