ΧΡΗΣΙΜΑ

Στοματίτιδα στα παιδιά: Τι είναι, γιατί συμβαίνει, πώς αντιμετωπίζεται

Στοματίτιδα στα παιδιά: Τι είναι, γιατί συμβαίνει, πώς αντιμετωπίζεται

Η στοματίτιδα προκαλείται από ιό.

Η ασθένεια αρχίζει με πυρετό και μετά από μερικές ημέρες, εμφανίζονται φουσκάλες στο στόμα.

Αργότερα, εμφανίζονται φυσαλίδες γύρω από τα χείλη. Το παιδί δεν θέλει να φάει ή να πιεί. Η ασθένεια περνά από μόνη της κατά τη διάρκεια των 10 έως 14 ημερών. Εάν το παιδί σας δεν θέλει να πιει, γίνεται νωθρό και αδύναμο, τότε πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό.

Η στοματίτιδα εμφανίζεται ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών. Η ασθένεια αρχίζει με πυρετό (38-39 ° C). Κατά τη διάρκεια 1 έως 2 ημερών εμφανίζονται στο στόμα γκρι-λευκές κυψέλες. Τα ούλα γίνονται κόκκινα, διογκώνονται και αιμορραγούν εύκολα. Οι κυψέλες πολλαπλασιάζονται γρήγορα και μετατρέπονται σε επιφανειακές πληγές. Μετά από μερικές ακόμη ημέρες, οι κυψέλες εξαπλώνονται στα χείλη και στο δέρμα που περιβάλλει το στόμα. Οι αδένες στο λαιμό κάτω από τις γνάθους μεγαλώνουν και πονούν.

Δεδομένου ότι οι πληγές στο στόμα του, του προκαλούν πόνο, συχνά το παιδί δεν μπορεί να φάει ή να πιει. Δεν είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μην τρώει αλλά η λήψη υγρών είναι απαραίτητη. Αν το παιδί δεν πίνει υγρά, θα αφυδατωθεί και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Αν το παιδί αφυδατωθεί, θα σταματήσει την ούρηση με αποτέλεσμα να γίνει αδύναμο και να έχει υπνηλία.

Η στοματίτιδα προκαλείται από έναν ιό – που ονομάζεται ιός τύπου 1 του έρπητα. Είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί τη πληγή στα χείλη. Ο ιός του έρπητα δεν μπορεί να απομακρυνθεί εντελώς όταν έχει εισέλθει για πρώτη φορά στο σώμα. Ο ιός είναι αδρανής το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αλλά ενεργοποιείται σε ορισμένες καταστάσεις – για παράδειγμα, όταν εκτίθεστε στο κρύο ή στον ήλιο – και μπορεί να είναι πραγματικά ενοχλητικός.

Η στοματίτιδα εξαφανίζεται από μόνη της κατά τη διάρκεια μιας έως δύο εβδομάδων.

Μόλυνση

Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί διότι το παιδί που έχει διαγνωστεί με στοματίτιδα μπορεί να μολύνει αντικείμενα όπως είναι τα παιχνίδια του, με αποτέλεσμα να προσβληθεί και το άλλο σας παιδί, αλλά και εσείς.

Διαφήμιση

Καθημερινή φροντίδα

Το παιδί πρέπει να μείνει σπίτι μέχρι η θερμοκρασία του να είναι φυσιολογική και να μπορεί να συμμετέχει στις συνήθεις δραστηριότητές του χωρίς ιδιαίτερη προσοχή.

Φαρμακευτική αγωγή

Η ασθένεια είναι ανίατη αλλά υπάρχει φάρμακο που μπορεί να μετριάσει τις οχλήσεις του παιδιού.

Για να λειτουργήσει το φάρμακο, το παιδί πρέπει να αρχίσει τη θεραπεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όχι περισσότερο από 3 ημέρες μετά την εμφάνιση της ασθένειας. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να πιεί καθόλου υγρά, μπορείτε να προσπαθήσετε να χορηγήσετε παρακεταμόλη. Η παρακεταμόλη καταπραΰνει τους πόνους στο στόμα σε μισή ώρα και όταν περάσει ο χρόνος, μπορεί να προσπαθήσετε να του δώσετε υγρά ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονέας

Συχνά, το παιδί δεν θα μπορεί να φάει και είναι πολύ σημαντικό να του προσφέρετε πολλά υγρά. Μερικά παιδιά προτιμούν κρύα, ενώ άλλα ζεστά ροφήματα – πρέπει να έχετε υπομονή ώστε να καταλήξει το ίδιο σε αυτό που θα το κάνει να νιώθει καλύτερα.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό ή τον οδοντίατρο

Εάν το παιδί έχει πυρετό και δεν μπορεί να πιει, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο σας ή τον οικογενειακό οδοντίατρό σας.

Εάν το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης – πράγμα που σημαίνει ότι η ούρηση σταματά και το παιδί γίνεται ασθενές.

Mothersblog

Διαφήμιση
TAGS:
#δέρμα
#θεραπεία
#θερμοκρασία
#κρύο
#παιδί
#παιδιά
#παιδιού
#παιχνίδια
#πόνο
#ροφήματα
#σπίτι
#σώμα
#χρόνος