H ερευνητική ομάδα του τμήματος Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή-πνευμονολόγο Αργύρη Τζουβελέκη και τους καθηγητές Guoying Yu και Naftali Kaminskiπροέβη σε μια σημαντική ανακάλυψη αναφορικά με τη θεραπεία της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης (Idiopathic Pulmonary Fibrosis).
Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση αποτελεί μια δυνητικά θανατηφόρο νόσο των πνευμόνων, αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του φυσιολογικού πνεύμονα από καταστρεπτικές ουλές και εμφανίζει πρόγνωση δυσμενέστερη από εκείνη του καρκίνου του πνεύμονα. Μέχρι στιγμής η νόσος δεν εμφανίζει αποτελεσματική θεραπεία και οι ασθενείς καταλήγουν εντός 3-5 ετών από τη στιγμή της διάγνωσης.
Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι η θυρεοειδική ορμόνη με τη μορφή εισπνοής εμφανίζει θεραπευτικές ιδιότητες σε πειραματικά μοντέλα πνευμονικής ίνωσης μέσω βελτίωσης της λειτουργίας των μιτοχονδρίων των επιθηλιακών κυττάρων του πνεύμονα, των κυτταρικών οργανιδίων που αποκαλούνται “εργοστάσια του κυττάρου» και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Η εν λόγω μελέτη σκορπίζει ελπίδα σε πολλούς ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο μιας και οι ερευνητές προτίθενται να ξεκινήσουν άμεσα μελέτη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της εισπνεόμενης θυρεοειδικής ορμόνης σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση.
Το βιογραφικό του Αργύρη Τζουβελέκη
Ο ιατρός – πνευμονολόγος Αργύρης Τζουβελέκης σπούδασε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Imperial Collegeτου Λονδίνου με υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και εν συνεχεία πραγματοποίησε την ειδικότητα του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας Δημοσθένη Μπούρου,του ιατρού-επιστήμονα που προμελέτησε την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση στην Ελλάδα. Ακολούθησε υποτροφία για μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και επιστροφή στην Ελλάδα μέσω υποτροφίας Μαρί-Κιουρί από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία.
Υπερηφάνεια για τα δικά μας παιδιά που διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο και παρά τις αντιξοότητες βρίσκουν το κουράγιο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με σκοπό να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους συμπολίτες τους.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό του κόσμου Nature Medicine.
Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πνευμονολόγος δημοσιεύει στο Nature Medicine ως πρώτο όνομα μετά από 10 χρόνια.
πηγή : altsantiri.gr