Οι πίτες και ειδικά η σπανακόπιτα είναι συνώνυμη της Ελληνικής κουζίνας, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και έγινε γνωστή στα πέρατα της γης. Κάθε περιοχή στην Ελλάδα έχει και τη δική της συνταγή σπανακόπιτας ή γενικά χορτόπιτας, γιατί είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες πίτες. Κάθε μια είναι ιδιαίτερη και με διαφορετικό τρόπο παρασκευασμένη άλλα όλες πεντανόστιμες. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για μια τέλεια παραδοσιακή σπανακόπιτα στριφτή, με χειροποίητο και τραγανό φύλλο με πλούσια γέμιση από σπανάκι και πολλά μυρωδικά, φέτα και ανθότυρο.
Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη φύλλου:
2 φλ. τσαγιού αλεύρι (250 γρ.) για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
⅔ φλ. τσαγιού νερό
Για το λάδωμα και πασπάλισμα του φύλλου:
ελαιόλαδο για άλειμμα φύλλου
1 κρόκος αυγού χτυπημένος με 1 κ.σ. ελαιόλαδο+ 2 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση:
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
700 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα
1/2 φλ. τσαγιού μυζήθρα χλωρή ή ανθότυρο, θρυμματισμένο
1 αυγό χτυπημένο
6-7 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
6-7 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για τη ζύμη φύλλου: Κρατάτε 2-3 κ.σ. από το αλεύρι, ρίχνετε το υπόλοιπο στο κάδο του μίξερ, προσθέτετε στο κάδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη του φύλλου και τα χτυπάτε με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ το γάντζο ζύμης. Όταν η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ η ζύμη είναι σχεδόν έτοιμη.
Ελέγχετε αν απαιτείται, και προσθέτετε σταδιακά, 1 τη φορά, τις 2-3 κ.σ. αλεύρι που κρατήσατε προκειμένου να έχετε μια μαλακή και εύκαμπτη ζύμη. Τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στην άκρη για 30 λ να “ξεκουραστεί”.
Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνετε το ξερό και χλωρά κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και τα αφήνετε στην άκρη κρυώσουν.
Καθαρίζετε, πλένετε, ψιλοκόβετε το σπανάκι, το βάζετε σε σουρωτήρι, το πασπαλίζετε με αλάτι και το αφήνετε για 20 λ. Στη συνέχεια το στύβετε με τα χέρια σας για να φύγουν τα υγρά του και το βάζετε στο μπολ με τα σοταρισμένα κρεμμύδια. Προσθέτετε στο μπολ τα 2 ειδών τυριά, το αυγό, τον άνηθο το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
Για τη συναρμολόγηση: Χωρίζετε τη ζύμη για το φύλλο σε 2 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ενός πλάστη “ανοίγετε” το μισό μείγμα ζύμης σε ένα όσο πιο μεγάλο και λεπτό, περίπου κυκλικό, φύλλο μπορείτε. Αλείφετε το φύλλο με μπόλικο ελαιόλαδο και στο ένα άκρο του τοποθετείτε σε μια “κάθετη “γραμμή” τη μισή γέμιση. Στη συνέχεια το τυλίγετε σε ρολό, σφραγίζετε τις 2 άκρες του και στη συνέχεια το στρίβετε ώστε να γίνει σαν σπιράλ (όπως στη φωτό).
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και το υπόλοιπο μείγμα ζύμης και την υπόλοιπη γέμιση και φτιάχνετε μια δεύτερη σπανακόπιτα σπιράλ. Τοποθετείτε και τις 2 πίτες σε λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα ταψί.
Τις βουρτσίζετε καλά στην επιφάνειά τους με ελαιόλαδο στη συνέχεια με το κρόκο αυγού χτυπημένο με το νερό και τις ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί το φύλλο, ανάλογα με το πάχος του, και ροδίσει η επιφάνειά του.