Πεντανόστιμα σουτζουκάκια με πλούσια μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας για να τα συνοδεύσετε με με ρύζι ή πουρέ ή μακαρόνια. Μια ακόμα λαχταριστή συνταγή με κιμά (από εδώ) για σουτζουκάκια, ένα αγαπημένο μικρών και μεγάλων πιάτο, το οποίο πάντα μας κάνει να ανακαλούμε παιδικές γευστικές μνήμες. Δοκιμάστε τα!
Υλικά συνταγής
Για τα σουτζουκάκια:
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 αυγά
1-2 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
1/2 κ.γ. σκόνη κανέλας
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
5 φέτες ξερό ψωμί μουσκεμένες σε κόκκινο κρασί και στυμμένες, να φύγουν τα υγρά ή 1 φλ. τσαγιού ψίχουλα, θρυμματισμένα στο μούλτι, μπαγιάτικου ψωμιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα:
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
3 φλ. τσαγιού χυμός ντομάτας
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. κύμινο
1 δαφνόφυλλο
2 κ.σ. πράσινες ελιές, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια, δηλ. το κιμά, το σκόρδο, τα αυγά, το κύμινο, τη κανέλα, το ελαιόλαδο, το ψωμί, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνετε με τα χέρια σας για αρκετή ώρα για να αφρατέψει καλά ο κιμάς.
Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τον βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια πλάθετε το μείγμα σε κεφτέδες σε σχήμα οβάλ και τις τηγανίζετε ελαφρώς σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν ή εναλλακτικά, για πιο ελαφριά, τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Για τη σάλτσα: Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε για 1/2 λ να “αναπνεύσει”.
Στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό ντομάτας, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το κύμινο, το δαφνόφυλλο, προαιρετικά τις ελιές και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας μέχρι να “δέσει” χωρίς όμως να χάσει όλα τα υγρά της γιατί θα μαγειρευτεί άλλα 15 λ με τα σουτζουκάκια.
Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα σας προσθέτετε τα σουτζουκάκια, τα ανακατεύετε με απαλές κινήσεις, για να μη σπάσουν, μέχρι να καλυφθούν από τη σάλτσα και τα σιγομαγειρεύετε για 15 λ περίπου για να πάρουν τα σουτζουκάκια σας τα αρώματα και τη γεύση της σάλτσας. Σερβίρετε τα σουτζουκάκια σας ζεστά με ρύζι πιλάφι ή πουρέ ή μακαρόνια.