Πεντανόστιμα σουτζουκάκια με πατατούλες γιαχνί στο φούρνο. Μια συνταγή, για ένα μαμαδίστικο φαγητό που πάντα θα μας θυμίζει το “γιαχνί” της μαμάς ή της γιαγιάς, με την υπέροχη μυρωδιά του και την ανεπανάληπτη γεύση μου. Μπόλικο ζεστό ψωμί για να βουτήξουμε στη νοστιμότατη σάλτσα του μαζί με τυρί φέτα είναι γεύσεις που σίγουρα δεν ξεχνιούνται. Δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
Για το μείγμα κιμά:
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 αυγό
1 κοφτό κ.γ. κύμινο
1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό
3 χοντρές φέτες ψωμί (μόνο τη ψίχα)
3/4 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί (μαυροδάφνη) για μούλιασμα ψωμιού, προαιρετικά
3 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για τηγάνισμα
3 κ.σ. γάλα
αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 2 κουτιά “Ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη” ή 2 ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα ελαφρώς στο τρίφτη
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
2-3 κόκκοι μπαχάρι
1 κ.γ. κύμινο
αλάτι πιπέρι
4 πατάτες, κομμένες σε σχετικά λεπτές κυδωνάτες φέτες
Εκτέλεση συνταγής
Για το μείγμα κιμά: Μουλιάζετε καλά το ψωμί (σε κρασί για περισσότερη γεύση), το στύβετε καλά και το βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το μείγμα κιμά και τα ζυμώνετε καλά για τουλάχιστον 3-4 λ. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 15-20 λ να ενωθούν οι γεύσεις.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Εν τω μεταξύ, σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λ περίπου. Προσθέτετε το σκόρδο, τις πατάτες και 1/2 φλ. νερό, και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι πατάτες και σχεδόν σωθούν τα νερό.
Στη συνέχεια προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, το πελτέ, ¾ φλ. τσαγιού νερό (ή ζωμό κότας), τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και συνεχίζετε το βράσιμο, με σκεπασμένη τη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά για 15 λ ή μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Μέχρι να γίνει η σάλτσα με τις πατάτες, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάθετε μέτρια σουτζουκάκια και τα τηγανίζετε (χωρίς να τα αλευρώσετε) μέχρι να κάνουν κρούστα και “θωρακιστούν” απ” όλες τις πλευρές.
Ρίχνετε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και τις πατάτες ανακινείτε καλά τη κατσαρόλα να καλυφθούν από τη σάλτσα, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για 20 λ περίπου.
Ο ακριβής χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος που έχετε πλάσει τα σουτζουκάκια σας. Αν απαιτείτε κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή ζωμό κότας. Αν δεν έχει χυλώσει η σάλτσα τα τελευταία λεπτά βρασίματος ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα.