Πεντανόστιμες σουπιές με πιλάφι… Μια εξαιρετικά νόστιμη νησιώτικη σπεσιαλιτέ που μυρίζει Ελλάδα,με τη φρέσκια σουπιά, το ελαιόλαδο, φρέσκια ντομάτα και προαιρετικά με λίγο ουζάκι ή κρασάκι που κάνει το γεύμα ή το δείπνο μας πραγματική γευστική απόλαυση. Μια απλή, εύκολη, υγιεινή και γρήγορη συνταγή για ένα νηστίσιμο πιάτο που προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
1½ κιλό σουπιές μικρές ή και μεγάλες φρέσκες ή κατεψυγμένες
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένο
1 γεμάτο ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
80 ml ούζο (προαιρετικά)
3 μεγάλες ή 4 μέτριες, ώριμες φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ)
1/2 κιλό ρύζι γλασέ ή άλλο ρύζι για πιλάφι επιλογής σας ή αρμπόριο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Αν οι σουπιές σας είναι κατεψυγμένες τις ξεπαγώνετε από βραδίς. Τις καθαρίζετε, βγάζετε το “κόκαλό” τους και τις πλένετε κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό. Αν είναι μικρές τις κόβετε σε ροδέλες αν είναι μεγάλες τις κόβετε σε κομμάτια και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Εν τω μεταξύ σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια για 1 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τις στραγγισμένες σουπιές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λ περίπου.
Σβήνετε με το κρασί και το ούζο (προαιρετικά), προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε τις σουπιές να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 50-60 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αν σωθούν τα υγρά ίσως απαιτηθεί να προσθέσετε σταδιακά λίγο ζεστό νερό.
Μόλις μαλακώσουν οι σουπιές προσθέτετε περίπου 4 φλ. τσαγιού ζεστό νερό (η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το πόσα υγρά έμειναν στη κατσαρόλα λαμβάνοντας υπ” όψη ότι η συνολική ποσότητα υγρών θα πρέπει να είναι 4 φλ.) και το αφήνετε να πάρει βράση.
Μετά ρίχνετε το ρύζι, λίγο αλάτι, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και το σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι χωρίς όμως να λασπώσει. Πέντε λ πριν αποσύρετε το ρύζι από τη φωτιά προσθέτετε το ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύετε. Σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό το φαγητό σας πασπαλισμένο προαιρετικά με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.
Σημείωση: Αν έχετε φρέσκες σουπιές για περισσότερη γεύση και εμφάνιση στο φαγητό σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μελάνι από τις σουπιές, το οποίο θα ρίξετε στη κατσαρόλα, διαλυμένο σε λίγο νερό, μαζί με τις σουπιές.