Ένα πεντανόστιμο, χορταστικό και υγιεινό πιάτο με υπέροχες σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι. Μια απλή συνταγή για ένα εξαιρετικό σαρακοστιανό και όχι μόνο φαγητό, όπου οι σουπιές που είναι ένα πολύ πολύ νόστιμο θαλασσινό, συνδυασμένες με ζυμαρικό αναδεικνύουν την υπέροχη γεύση τους.
Υλικά συνταγής
1 κιλό σουπιές κατά προτίμηση φρέσκες
1/2 κιλό κριθαράκι
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες (προαιρετικά)
1/2 ποτηράκι κρασί λευκό κρασί
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (προαιρετικά πολτοποιημένα στο μούλτι)
1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
1 φύλλο δάφνης
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις σουπιές, τις πλένετε και τις βάζετε να βράσουν σε μπόλικο κοχλαστό νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά χωρίς όμως να βράσουν τελείως. Τις στραγγίζετε, κρατάτε το ζωμό που έβρασαν, και αν είναι μικρές τις αφήνετε ως έχουν, αν είναι μεγάλες τις κόβετε σε κομμάτια.
Σε άλλη κατσαρόλα βράζετε το κριθαράκι σας σε μπόλικο κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι, νερό μέχρι να μαλακώσει, χωρίς όμως να βράσει τελείως, αλλά να “κρατάει” γιατί θα βράσει και στο φούρνο. Κρατάτε 3/4 φλ. από το νερό που το βράσατε και το στραγγίζετε.
Παράλληλα με το κριθαράκι ετοιμάζετε και τη σάλτσα γιατί είναι καλύτερα να προσθέσετε ζεστό το κριθαράκι στην έτοιμη σάλτσα με τις σουπιές. Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε, σβήνετε με το κρασί.
Μόλις “εξατμισθεί” το αλκοόλ, ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους, το πελτέ και το ζωμό από τις σουπιές που κρατήσατε. Ρίχνετε τη κανέλα, το μπαχάρι, τον άνηθο, το φύλλο δάφνης, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τις σουπιές, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να βράσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι σουπιές.
Μεταφέρετε, ζεστό, το βρασμένο και στραγγισμένο κριθαράκι σε ένα πυρέξ, ρίχνετε και όλο το μείγμα σάλτσας με τις σουπιές από το τηγάνι στο πυρέξ, πετάτε το φύλλο δάφνης και ανακατεύετε να ενσωματωθούν ισομερώς όλα τα υλικά και καλυφθεί το κριθαράκι με τη σάλτσα. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε.
Ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 1/2 ώρα περίπου ή μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του. Αν τα υγρά του απορροφηθούν σύντομα χωρίς να έχει ψηθεί καλά το κριθαράκι ρίχνετε τμηματικά λίγο από το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο του ζυμαρικού. Το σερβίρετε ζεστό πασπαλισμένο με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο.