Τούρτα σοκολατίνα αμυγδάλου. Μια λαχταριστή, λατρεμένη από μικρούς και μεγάλους τούρτα. Μια συνταγή για το απόλυτο γλύκισμα με ένα αφράτο κέικ-παντεσπάνι με αφράτη σοκολατένια γέμιση με αμύγδαλα με επικάλυψη γλάσου που ολοκληρώνει την απόλαυση για τους λάτρεις της σοκολάτας και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ-παντεσπάνι:
340 γρ. βούτυρο
340 γρ. ζάχαρη
6 μεγάλα αυγά
3 βανιλίνες
200 γρ. κουβερτούρα μαύρη, λιωμένη
150 γρ. αμυγδαλόψιχα, αλεσμένη σε σκόνη
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
4 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι
3 κ.σ. κονιάκ
Για την αφράτη κρέμα σοκολάτας γέμισης:
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 60%, ψιλοκομμένη
150 γρ. κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά, κρύα
Για το γλάσο επικάλυψης:
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 60%, ψιλοκομμένη
150 γρ. κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Για το παντεσπάνι: Όλα τα υλικά για το κέικ παντεσπάνι θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνετε να κρυώσει. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αφήνετε στην άκρη.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά, ξύχοντας συχνά τα πλαϊνά του κάδου με σπάτουλα. Προσθέτετε σταδιακά, ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα να ενσωματώνονται μετά από κάθε προσθήκη.
Προσθέτετε τη λιωμένη χλιαρή σοκολάτα το αλεσμένο σε σκόνη αμύγδαλο, το αλάτι και χτυπάτε να ενσωματωθούν. Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με σκόνη κακάου 2 ταψάκια μιας χρήσεως με διάσταση βάσης 23 ή 25 εκ. και αδειάζετε μέσα το μείγμα ισομερώς. Τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 40 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο τους βγει στεγνή και καθαρή. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να “σταθούν” για 15 λ και μετά τα ξεφορμάρετε σε σχάρα. Μόλις κρυώσουν καλά ζεσταίνετε λίγο τη μαρμελάδα με το κονιάκ και αλείφετε τα παντεσπάνια.
Για την αφράτη κρέμα σοκολάτας γέμισης: Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Σε μια μέτρια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση τη χύνετε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα. Την αφήνετε 1 λ και μετά ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να έχετε μια λεία γυαλιστερή, πυκνή σοκολατένια κρέμα. Την αφήνετε να κρυώσει καλά.
Χτυπάτε τη κρύα κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά σε πηχτή σαντιγί. Ρίχνετε τη σαντιγί μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις με σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί. Τοποθετείτε το ένα παντεσπάνι μέσα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή σε τσέρκι. Αδειάζετε από πάνω την αφράτη κρέμα τη στρώνετε ισομερώς και τη σκεπάζετε με το δεύτερο παντεσπάνι. Τη βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει καλά.
Για το γλάσο επικάλυψης: Σε ένα μπολ ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα. Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση περιχύνετε τη σοκολάτα μέσα στο μπολ. Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα. Ξεφορμάρετε τη κρύα τούρτα πάνω σε σχάρα και τη περιχύνετε με τη λιωμένη σοκολάτα, ξεκινώντας από το κέντρο και την απλώνετε με μαρίζ. Τη γαρνίρετε με φιλέ αμυγδάλου και τη βάζετε για λίγο στο ψυγείο να κρυώσει και σταθεροποιηθεί το γλάσο.