Μια συνταγή όπου το λουλούδι ενός λαχανικού αναδεικνύεται κατά πολύ νοστιμότερο του καρπού. Με δεδομένο ότι το κολοκύθι αποτελεί βάση για πολύ νόστιμα μεσογειακά πιάτα, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κολοκυθοανθός ανάγεται σε ανώτερου επιπέδου μεζέ για κάθε καλοφαγά. Στη Σμυρνέϊκη κουζίνα, ο κολοκυθανθός συνδυάζεται μόνο με δυο αρωματικά, τον άνηθο και τον δυόσμο, που αποτελούν αχτύπητο ταιριαστό συνδυασμό, συμπληρώνοντας τις λεπτές γεύσεις του βασικού υλικού. Και μετά λαδάκι, λεμόνι, πιπέρι. Δοκιμάστε το !!!
Υλικά συνταγής
30 μεγάλοι κολοκυθοανθοί
4 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα
1 καρότο το ½ τριμμένο & το άλλο ½ σε ροδέλες
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
150 ml ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο parboiled
2 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών [1 συσκευασία φρέσκου ζωμού ψυγείου σε 2,5 φλ. νερό]
1-2 λεμονιών το ζωμό
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Ελέγχετε ότι οι κολοκυθοανθοί δεν κρύβουν κανένα μυρμήγκι ή κάποιο άλλο έντομο κρυμμένο μέσα τους και αν χρειαστεί τους πλένετε με μαλακές κινήσεις.
Βάζετε σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι 70 ml ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία φωτιά. Μόλις κάψει προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τα τριμμένα καρότα & κολοκυθάκια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο, για 4-5 λ. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για άλλα 3-4 λ. Σβήνετε τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Μεταφέρετε τη γέμιση σε ένα μπολ.
Με μεγάλο κουτάλι γεμίζετε έναν –έναν τους κολοκυθοανθούς ως τη μέση τους περίπου και κλείνετε από πάνω τον ανθό, με μια κυκλική κίνηση. Τους τοποθετείτε σε μεγάλο τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα, αρκεί να είναι σχετικά σφιχτά μεταξύ τους.
Ενδιάμεσα ή από πάνω, προσθέτετε και τις ροδέλες καρότου. Αν, αφού ολοκληρώσετε τους κολοκυθοανθούς, έχει περισσέψει γέμιση, την ρίχνετε ανάμεσά τους. Επίσης μπορείτε να ρίξετε εκεί και επιπλέον κολοκύθια.
Ρίχνετε το ζωμό λαχανικών, το υπόλοιπο λάδι και τοποθετείτε το σκεύος με τους γεμιστούς κολοκυθοκορφάδες στο μάτι σε μεσαία φωτιά. Βάζετε πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα για να τους πιέζει να μην ανοίξουνε. Αφού πάρει βράση, αφήνετε τους κολοκυθονθούς να σιγοβράσουν για 20 λ ώστε το ρύζι να μείνει αλ τέντε. Αφαιρείτε το πιάτο από πάνω και τους αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία.
Προσθέτετε ζωμό λεμονιού ανάλογα με τη γεύση σας. Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου με κουτάλι ένας-ένας, με προσοχή να μην σπάσουν. Μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά, λεμόνι, λίγο ωμό λάδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.