Πεντανόστιμες σαρδέλες αχνιστές στη κατσαρόλα λαδορίγανη με κρασί και ντομάτες. Μια πανεύκολη συνταγή για ένα νόστιμο, υγιεινό, οικονομικό πιάτο, που απαιτεί 15 λ περίπου προετοιμασία και μόνο για 10 λ “άχνισμα” στη κατσαρόλα και είναι έτοιμο να το σερβίρετε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
1½ κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες από κεφάλια και εντόσθια
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ξερή ρίγανη, τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις σαρδέλες σας βγάζοντας τα κεφάλια, τα λέπια και τα εντόσθιά τους και τις πλένετε καλά. Αν έχετε χρόνο, αφαιρείτε και το κεντρικό κόκαλο από τις σαρδέλες, χωρίς να χωρίσετε τα φιλέτα, τα οποία ξανακλείνετε και τα μαγειρεύετε κανονικά.
Απλώνετε τις σαρδέλες σε μονή στρώση σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα. Σκορπίζετε από πάνω το σκόρδο, σκεπάζετε με τις ροδέλες ντομάτας, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε τη ρίγανη.
Περιχύνετε με το κρασί και το ελαιόλαδο, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και αχνίζετε τις σαρδέλες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λ. Μην τις αχνίσετε παραπάνω από 10 λ γιατί αυτός ο χρόνος είναι αρκετός ώστε οι σαρδέλες να ψηθούν και να βγάλουν το ζουμάκι τους.
Οι ντομάτες θα “μαραθούν» ελαφρώς και θα βγάλουν κι εκείνες τα νόστιμα υγρά τους. Σερβίρετε τις σαρδέλες σας με τις ντομάτες και το ζουμί της κατσαρόλας που δεν χρειάζεται να “δέσει» περισσότερο.
Σερβίρετε τις σαρδέλες σας με φρέσκο ψωμί, πράσινη βραστή ή ωμή σαλάτα, με ψητά ή βραστά λαχανικά αλλά και με μια μεγάλη πατατοσαλάτα (δείτε συνταγές για πατατοσαλάτες εδώ) ή ακόμα και με ρύζι πιλάφι. Καλή σας όρεξη!!!