Μια πεντανόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικό φουσίλι, ντομάτες φρέσκες και λιαστές, με τυρί φέτα περιχυμένες με υπέροχη σάλτσα για να την απολαύσετε στο σπίτι, στο πικ νικ, στην εξοχή, για ένα γρήγορο και ελαφρύ δείπνο ή και σαν συνοδευτική σαλάτα με τα ψητά κρέατα. Μια πολλή απλή και πολλή γρήγορη, εύκολη για αρχάριους συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για μια σαλάτα που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας.
Υλικά συνταγής
Για τη σαλάτα:
1/2 κιλό ζυμαρικό Φουσίλι
αλάτι χοντρό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
450 γρ. ντοματίνια ώριμα, κομμένα στα 2, ή ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
400 γρ. φέτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)
8 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες
80-100 γρ. ελιές Καλαμών ή θρούμπας, χωρίς το κουκούτσι, κομμένες σε φέτες
Για τη σάλτσα:
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες
4 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί ή 3-4 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
2 κ.σ. κάπαρη, καλά ξεπλυμένη και στραγγισμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για γαρνίρισμα:
1/2 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
100 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση συνταγής
Για τη σαλάτα: Ρίχνετε το φουσίλι, σε μπόλικο, αλατισμένο με χοντρό αλάτι κοχλαστό νερό (στο οποίο προσθέτετε και 2 κ.σ. ελαιόλαδο) και το βράζετε αλ τέντε σύμφωνα τις οδηγίες της συσκευασίας ή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Το στραγγίζετε πολύ καλά, το μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σαλάτα, δηλ. τα ντοματίνια, τη φέτα, προαιρετικά τα κρεμμυδάκια, τις λιαστές ντομάτες και τις ελιές και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν. [*]
Για τη σάλτσα: Ρίχνετε σε ένα μπλέντερ ή μίξερ με μαχαίρια όλα τα υλικά για τη σάλτσα, δηλ. τις λιαστές ντομάτες, το ξύδι, το ελαιόλαδο, τη κάπαρη, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε μαζί μέχρι να πολτοποηθούν πλήρως. Περιχύνετε τη σαλάτα σας με τη σάλτσα και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις, να καλυφθούν τα φουσίλι.
Για το γαρνίρισμα: Γαρνίρετε τη σαλάτα σας με τα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου ή μαϊντανού και προαιρετικά τη πασπαλίζετε με τη τριμμένη παρμεζάνα για έξτρα γεύση.
Tip: [*] Προαιρετικά, πριν βάλετε τα ντοματίνια (ή τις ντομάτες) στη σαλάτα σας μπορείτε να σοτάρετε πασπαλισμένα με λίγο αλάτι, σε ένα αντοκολλητικό τηγάνι σε λίγο ζεστό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και να “ζαρώσει” η φλούδα τους. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και μετά τα βάζετε στη σαλάτα σας.