Το απόλυτο πιάτο. Μια συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε ένα υπέροχο πιάτο με ρολά μελιτζάνας γεμιστά με φέτα και κουκουνάρια, γαρνιρισμένα με ντομάτα, καλυμμένα με τυρί μοτσαρέλα. Ένα υπέροχο, γευστικότατο, εντυπωσιακό στη εμφάνιση και γεύση φαγητό που σίγουρα εντυπωσιάσει, εσάς και τους καλεσμένους σας. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες 6 χιλ. περίπου (σύνολο 16 φέτες)
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
230 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
1/2 φλ. τσαγιού κουκουνάρι
1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες, μουλιασμένες σε ζεστό νερό για 1ο λ
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 μικρού λεμονιού το ξύσμα
1 1/2 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο + επιπλέον για γαρνίρισμα
2 κ.σ. φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα + λίγα ολόκληρα για γαρνίρισμα
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 1/2 φλ. τσαγιού ντοματάκια κονκασέ (στραγγισμένα χωρίς το ζωμό τους)
1 μεγάλη μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα (200 γρ. περίπου) κομμένη σε φέτες 6 χιλιοστών
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 195 βαθμούς. Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες 6 χιλ. περίπου, τις αλατίζετε ελαφρώς και τις βουρτσίζετε με ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι με ραβδώσεις (γκριλιέρα), σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τηγανίζετε τις μελιτζάνες και από τις δυο πλευρές μέχρι να μαλακώσουν. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα και τις αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τη θρυμματισμένη φέτα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες (τις οποίες έχετε μουλιάσει και στραγγίξει καλά), 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, τη φρυγανιά, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το δυόσμο και το μαϊντανό και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το χτυπημένο αυγό, πιπέρι (λίγο αλάτι λόγω της φέτας) και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Απλώνετε τις φέτες μελιτζάνας πάνω σε λαδόκολλα στο πάγκο εργασίας σας και μοιράζετε τη γέμιση ισομερώς, τοποθετώντας 2 κ.σ. γέμιση περίπου στη ένα άκρο κάθε φέτας. Ρολάρετε σφιχτά τη κάθε φέτα ώστε να κάνετε ρολά. Στραγγίζετε τα ντοματάκια κονκασέ και κρατάτε χωριστά τα ντοματάκια και χωριστά τους ζωμούς τους.
Λαδώνετε ένα ταψί 23×33 εκ. περίπου ή που να χωράει σε μια στρώση τα ρολά μελιτζάνας. Ρίχνετε στη βάση του το χυμό από τα ντοματάκια και στρώνετε από πάνω τα ρολά μελιτζάνας. Πάνω από τα ρολά μελιτζάνας ρίχνετε τα στραγγισμένα ντοματάκια και τα πασπαλίζετε με αλατοπίπερο και 1 πρέζα ζάχαρη.
Τοποθετείτε τις φέτες μοτσαρέλας σε μια γραμμή πάνω από τα ντοματάκια, περιχύνετε το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και μαλακώσουν καλά οι μελιτζάνες. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε στην άκρη να σταθεί για 5-10 λ. Το γαρνίρετε με λίγο ακόμα αποξηραμένο δυόσμο και μερικά ολόκληρα φύλλα μαϊντανού και το σερβίρετε ζεστό.