Ριγκατόνι με τόνο σε πλούσια και νόστιμη σάλτσα ντομάτας. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή (βασική ιδέα και photo από εδώ) για ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση, ιδανικό για το καθημερινό γεύμα και δείπνο στο οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
400 γρ. ζυμαρικό Ριγκατόνι (Barilla ή άλλο επιλογής σας)
2 κονσέρβες (των 160 γρ. η μια) τόνο κατά προτίμηση σε λάδι, στραγγισμένο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1½ κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 5 μεγάλες, φρέσκες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
4-5 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
4-5 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για πασπάλισμα στο σερβίρισμα (προαιρετικά)
ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξύσμα 1 λεμονιού και 1 λεμόνι σε φέτες ή
πεκορίνο τριμμένο ή τριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη ψιλοκομμένη πιπεριά και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για ½-1 λ και μετά ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε περίπου ½ λ να αναπνεύσει. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες, το πελτέ διαλυμένο σε ½ φλ. νερό, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λ περίπου.
Μέχρι να βράσει η σάλτσα στραγγίζετε το τόνο από το λάδι ή το νερό του και με ένα πιρούνι τον χωρίζετε σε κομματάκια. Μετά τα 15 λ βρασίματος της σάλτσας προσθέτετε και το τόνο και τον αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λ περίπου ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο τέλος προσθέτετε το μαϊντανό, το βασιλικό και τον άνηθο, ανακατεύετε και αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ, έχετε βάλει να βράσουν τα ριγκατόνι σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Φροντίζετε να βράσετε το ζυμαρικό και τη σάλτσα σας σχεδόν παράλληλα για να τα σερβίρετε και τα δύο ζεστά.
Στραγγίζετε τα ριγκατόνι και τα σερβίρετε ζεστά με τη ζεστή σάλτσα με το τόνο. Προαιρετικά τα σερβίρετε πασπαλισμένα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και με ξύσμα και φέτες λεμονιού ή με τριμμένο πεκορίνο ή τριμμένη παρμεζάνα.