Ένα υπέροχο σιροπιαστό ραβανί, σερβιρισμένο με γιαούρτι το οποίο γαρνίρετε με σιροπιαστέςφράουλες με ροδόνερο. Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα γλυκό που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
Για το ραβανί:
125 γρ. βούτυρο + 2 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού
165 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά
250 γρ. γιαούρτι πλήρες, στραγγιστό
270 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
60 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα στο μούλτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
30 ολόκληρα, ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
Για το σιρόπι και τις φράουλες με ροδόνερο:
550 ml νερό
330 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
1½ κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ροδόνερο
500 γρ. φρέσκες φράουλες μικρές κομμένες στην άκρη
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε ένα ταψί ή πυρέξ με διάσταση βάσης 20 x 30 εκ.
Για το ραβανί: Βάζετε σε ένα μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάτε με το μίξερ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά τα αυγά, ένα τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε και το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί και αυτό.
Κοσκινίζετε στο μπόλ, πάνω από το μείγμα, το σιμιγδάλι, προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύετε με σπάτουλα ή με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνετε το έτοιμο μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και με ένα κοφτερό μαχαιράκι το χαράζετε σε κομμάτια, τετράγωνα ή ρόμβους, μεγέθους 4 εκ. περίπου. Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα αμύγδαλο και ψήνετε το ραβανί σας για 35 λ ή μέχρι ένα καλαμάκι να βγει καθαρό από το κέντρο του.
Για το σιρόπι και τις φράουλες: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε 550 ml νερό και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το σιγοβράζετε για 8-9 λ από την ώρα που θα πάρει βράση.
Μεταφέρετε το 1/3 του σιροπιού σε ένα μπολ και ρίχνετε μέσα τις φράουλες και το ροδόνερο. Αφήνετε το υπόλοιπο 2/3 του σιροπιού στην άκρη να κρυώνει. Μόλις βγάλετε το ραβανί από το φούρνο, το περιχύνετε αμέσως με το σιρόπι με μια κουτάλα φροντίζοντας να πάει παντού.
Αφήνετε στην άκρη το ραβανί μέχρι να “πιεί” καλά το σιρόπι και να κρυώσει. Μετά το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε με γιαούρτι το οποίο περιχύνετε με τις σιροπιαστές με ροδόνερο γλυκές φράουλες.