Πεντανόστιμο φιλέτο ψαριού με λαχανικά στο φούρνο. Ένα εξαιρετικό υγιεινό φαγητό, με ελαφριά αλλά πλούσια γεύση, καθώς τα λαχανικά που ψήνονται “καραμελοποιούνται», δημιουργώντας υπέροχη γεύση που τη συμπληρώνουν τα ψάρια. Μια εύκολη και απλή συνταγή που έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ολόκληρη σειρά ψαριών επιλογής σας όπως μπακαλιάρο, σολομό, γλώσσα ή άλλο επιλογής σας και επίσης ότι μπορεί να σερβιριστεί με ρύζι, οπότε αν θέλετε παραλείπετε τις πατάτες από τη συνταγή. Μπορείτε επίσης να να παραλείψετε το κολοκυθάκι και τα καρότα αν αυτό δεν είναι στις προτιμήσεις σας χωρίς να χάσει το φαγητό τη νοστιμιά του.
Υλικά συνταγής
600 γρ. ψάρι φιλέτο (μπακαλιάρο, σολομό, γλώσσα, ή άλλο επιλογής σας)
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
3 πιπεριές (1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 πορτοκαλί) συνολικού βάρους 400 γρ., κομμένες σε μακρόστενα μπαστουνάκια
4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο στη μέση και μετά σε φέτες
1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες (προαιρετικά)
2 καρότα κομμένα με ροδέλες (προαιρετικά)
2 φύλλα δάφνης
4 κ.γ. τοματοπολτός ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένο με τους χυμούς του στο μούλτι
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 φλ. τσαγιού νερό αν χρησιμοποιήσετε τον τοματοπελτέ ή 1½ φλ. τσαγιού νερό αν χρησιμοποιήσετε τα ντοματάκια κονκασέ
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένετε το ψάρι, το στεγνώνετε, το κόβετε σε μερίδες το αλατίζετε, το περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και το αφήνετε στην άκρη. Πλένετε και κόβετε τα λαχανικά σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και τα αραδιάζετε όλα μέσα σε ένα μεγάλο πυρέξ μαζί με τα 2 φύλλα δάφνης
Αλατοπιπερώνετε τα λαχανικά σας, τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ρίχνετε το πελτέ διαλυμένο στα 3 φλ. νερό ή τα ντοματάκια κονκασέ με 1½ φλ. νερό και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Στη συνέχεια βγάζετε το ταψί από το φούρνο, προσθέτετε τα κομμάτια ψαριού και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20-30 λ ή μέχρι να ψηθούν και τα ψάρια.