Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με μία τροφή, στην οποία ελάχιστοι έχουν τη δύναμη να αντισταθούν, κρούουν οι επιστήμονες.
Οι διατροφολόγοι λοιπόν εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών στο… χρώμα της πατάτας, καθώς όταν αυτή γίνει πράσινη είναι επικίνδυνη!
Και αυτό γιατί το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι η πατάτα περιέχει υψηλά επίπεδα σολανίνης, μιας τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα.
Σημειώνεται ότι όλες οι πατάτες συνθέτουν μικρές ποσότητες σολανίνης ως φυσικό εντομοκτόνο για να προστατεύονται, ωστόσο όταν εκτεθούν σε δυνατό φως για πολλή ώρα, αλλά και σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγουν ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα της επικίνδυνης αυτής ουσίας.
Ταυτόχρονα, παράγεται και μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης (εξού και το πράσινο χρώμα), μαρτυρώντας ότι είναι ακατάλληλη για το τηγάνι!
Στην παραπάνω φωτογραφία (gallery) μπορείτε να δείτε μια πατάτα, η οποία έχει πρασινίσει ελαφρά και είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά και μία που πρέπει να πετάξετε.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ένα άτομο βάρους μόλις 45 κιλών θα πρέπει να καταναλώσει περίπου 450 γραμμάρια ακατάλληλης πατάτας (που έχει πρασινίσει) για να αρρωστήσει. Καλό θα ήταν ωστόσο να μην είστε νε τη ζυγαριά ανά χείρας, αφού μια πράσινη πατάτα εγκυμονεί σχεδόν πάντα κίνδυνο για την υγεία σας…