Το σωματικό βάρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την πρόωρη εμμηνόπαυση και μάλιστα το πολύ χαμηλό βάρος φαίνεται να αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο σε σύγκριση με την παχυσαρκία, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Reproduction.
Αν και πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν άντρες και γυναίκες συνδέονται στενά με την παχυσαρκία, όσον αφορά την πρόωρη εμμηνόπαυση το χαμηλό βάρος φαίνεται πως είναι πιο επικίνδυνο.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 80.000 γυναίκες, οι οποίες παρακολουθήθηκαν από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους μέχρι και το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης στοιχεία για τα εφηβικά χρόνια των γυναικών, πριν την επίσημη έναρξη της μελέτης.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, οι γυναίκες που ήταν λιποβαρείς (με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 18,5) στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους αλλά και αργότερα ήταν πιο πιθανό να μπουν πρόωρα στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Το ίδιο ίσχυε και για τις γυναίκες που είχαν χάσει μία ή περισσότερες φορές τουλάχιστον 10 κιλά από την ηλικία των 18 έως την ηλικία των 35 ετών (φαινόμενο γιογιό).
Συνολικά, οι λιποβαρείς γυναίκες υπολογίστηκε ότι είναι 30% πιο πιθανό να μπουν πρόωρα στο στάδιο της εμμηνόπαυσης σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν κανονικό βάρος (με δείκτη μάζας σώματος 18,5-24,9) αλλά και με τις υπέρβαρες γυναίκες (με δείκτη μάζας σώματος 25 και άνω). Το χαμηλό βάρος, σημειώνουν οι ερευνητές, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης είτε η γυναίκα είναι από τη φύση της αδύνατη είτε πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή όπως η ανορεξία.
Πρόωρη θεωρείται η εμμηνόπαυση πριν τα 45. Πέρα από τα προφανή ζητήματα αναπαραγωγικής φύσης που προκύπτουν εξαιτίας της, άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν υποδείξει ότι συνδέεται και με προβλήματα υγείας όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η οστεοπόρωση.
“Αν και οι γενετικοί/κληρονομικοί παράγοντες εξηγούν ως έναν βαθμό τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, παίζουν επίσης ρόλο τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής, αναπαραγωγικοί ή περιβαλλοντικοί» αναφέρουν χαρακτηριστικά στη μελέτη τους οι ερευνητές.
Αν και δεν είναι απολύτως σαφές πώς το χαμηλό βάρος συμβάλλει στην πρόωρη εμμηνόπαυση, εκτιμάται ότι η απότομη μείωση του βάρους οδηγεί σε ορμονικές ανισορροπίες, διαταραχή του έμμηνου κύκλου και διακοπή της περιόδου (αμηνόρροια).