Περισσότερο από το ήμισυ όλων των εγκύων γυναικών βιώνουν πρωινή ναυτία, που μπορεί να διαρκέσει όλη μέρα σε κάποιες περιπτώσεις. Αρχίζει συνήθως γύρω στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και εξαφανίζεται γύρω στην 12η εβδομάδα, αλλά διαφορετικές γυναίκες θα έχουν και διαφορετικές εμπειρίες με όλο αυτό.
Η πρωινή ναυτία δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα εκτός αν είναι σοβαρή και οδηγεί σε αφυδάτωση και απώλεια βάρους. Οι περισσότερες γυναίκες δεν θα βιώσουν υπερβολικό εμετό, αλλά πολλές θα έχουν κάποια δυσφορία λόγω της ναυτίας.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την ελαχιστοποίηση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
1. Ξεκουραστείτε αρκετά
Είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά. Ακόμα και ο “υπνάκος» κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει, αλλά όχι αμέσως μετά το γεύμα, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τη ναυτία. Μην χρησιμοποιείτε χάπια ύπνου εκτός εάν σας τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.
2. Φάτε με προσοχή
Τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα, καθώς και η καφεΐνη αυξάνουν τα οξέα του στομάχου, ειδικά καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται και το έμβρυο “σπρώχνει» το πεπτικό σύστημα. Κάντε μικρά, τακτικά γεύματα. Το άδειο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία. Το στομάχι παράγει οξέα, αλλά δεν έχουν τίποτα να επεξεργαστούν, θα σας προκαλέσουν χειρότερη ναυτία.
3. Μείνετε σε σωματική και ψυχική εγρήγορση
Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τα συμπτώματα από την πρωινή ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
4. Βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεστε καλά
Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένες για καλή υγεία, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλώσετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, ενώ βιώνετε πρωινή ναυτία, αλλά η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
5. Τσάι τζίντζερ και τσάι μέντας
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην πέψη και την μείωση της κοιλιακής δυσφορίας. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας. Το τσάι με μέντα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση του στομάχου.
6. Φορέστε χαλαρά και άνετα ρούχα
Τα στενά και σφιχτά ρούχα επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ναυτίας. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν λιγότερα συμπτώματα, όταν φορούν χαλαρά ρούχα.
7. Βιταμίνες και συμπληρώματα
Τα συμπληρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού σας. Εάν παίρνετε βιταμίνες, ίσως είναι καλύτερο να τις πάρετε μαζί με ένα σνακ πριν πέσετε για ύπνο. Η βιταμίνη Β6 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας. Τα συμπληρώματα σιδήρου που συχνά συνταγογραφούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε ναυτία.
8. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος
Μερικές φορές, η πρωινή ναυτία και ο έμετος μπορεί να οφείλονται σε παλινδρόμηση οξέος. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει κάποια αντιόξινα φάρμακα πριν τον ύπνο, για να μειώσετε τα επίπεδα του στομαχικού οξέος και τον επόμενο εμετό το πρωί. ΠΡΟΣΟΧΗ: Να μιλάτε πάντα με τον γιατρό σας προτού πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , kostaras.gr