Οι παρανυχίδες είναι τόσο μικρές, τόσο ενοχλητικές και πονάνε. Πολύ. Όμως , δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις πειράζεις. Αντ’ αυτού μπορείς να απαλλαχθείς απ’ αυτές μια και καλή!
Οι παρανυχίδες βγαίνουν κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες κι εσύ έχεις την κακή συνήθεια να τις τραβάς, να ματώνεις το νύχι σου και όλα αυτά να οδηγούν σε φλεγμονή. Για να μάθεις, όμως, πόσο κακό κάνεις στον εαυτό σου και πως μπορείς να “γλιτώσεις» απ’ αυτές ανώδυνα.
Τι είναι, λοιπόν, οι παρανυχίδες;
Αρχικά πρέπει να γνωρίζεις πως δεν αποτελούν μέρος του νυχιού σου αλλά στην πραγματικότητα προκαλείται απ΄τα κύτταρα του δέρματος σου, σύμφωνα με τον δερματολόγο Dawn Davis. Τα άτομα με ξηρό δέρμα φαίνεται να αναπτύσσουν πιο συχνά παρανυχίδες επειδή η ξηρότητα αφήνει το δέρμα πιο ευάλωτο και εκτεθειμένο στο κρύο ή το νερό. Και γιατί πονάνε τόσο πολύ; Πονάνε επειδή βρίσκονται κοντά στο νύχι κι εκεί που υπάρχουν πολλές νευρικές απολήξεις και αιμοφόρα αγγεία.
Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να τις τραβάς διότι έτσι επιδεινώνεις την κατάσταση, προκαλείς ερεθισμό στην περιοχή ακόμα και φλεγμονή. Τα μικρόβια μεταδίδονται πολύ εύκολα και μπορεί να προκληθεί λοίμωξη. Κράτα τα χέρια σου μακριά, λοιπόν!
Πώς να αντιμετωπίσεις τις παρανυχίδες;
Κι αφού αντιστάθηκες στον πειρασμό και δεν τις πείραξες,ούτε με τα χέρια ούτε με τα δόντια, τότε μπορείς να τις φροντίσεις για να μην πονάς αλλά και για να εξαφανιστούν. Αρχικά, μπορείς να κάνεις ένα ζεστό ντους για να μαλακώσει το δέρμα σου. Στη συνέχεια μπορείς να καθαρίσεις τα νύχια σου με ένα ψαλίδι και να τα τρίψεις με οινόπνευμα.
Είναι σημαντικό να ενυδατώσεις την γύρω περιοχή και να προστατέψεις το δέρμα σου απ΄την ξηρότητα κι έτσι να ελαττώσεις τις πιθανότητες να αναπτυχθούν κι άλλες παρανυχίδες. Αν η περιοχή είναι κόκκινη σημαίνει ότι έχει ήδη προκληθεί φλεγμονή!
Σε αυτήν την περίπτωση για να προλάβεις τα χειρότερα μπορείς να βάλεις λίγο πάγο τοπικά και λίγη αντιβιοτική αλοιφή.Στην περίπτωση, όμως, που υπάρχει πύον τότε θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό.
Πώς να αποτρέψεις τις παρανυχίδες;
Ο καλύτερος τρόπος είναι να βάζεις ενυδατική κρέμα στα χέρια σου συχνά-πυκνά και να φοράς γάντια τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, μπορείς να πλένεις τα πιάτα με γάντια!