Άλλοι απογοητεύονται και παρατάνε το γλυκό και άλλοι πάλι κάνουν ότι κάνω κι εγώ… Σταυροκοπιέμαι που έχω αυτό το μαγικό πράγμα που λέγεται φούρνος μικροκυμάτων.
Να όμως που ο φουρνάκος μας δεν είναι και τόσο αποτελεσματικός, αφού ειδικοί λένε ότι τα περισσότερα γλυκά που γίνονται με λιώσιμο/μαλάκωμα του βουτύρου με μικροκύματα, αποτυχαίνουν παταγωδώς…
Γιατί; Λόγω της ανομοιόμορφης κατανομής της θερμότητας των μικροκυμάτων. Έτσι άλλη ποσότητα του βουτύρου είναι κρύα και άλλη θα λέγαμε καυτή. Η εξωτερική ποσότητα συνήθως.
Tip για να μαλακώσουμε το βούτυρο σε λίγα μόλις λεπτά
Απλώστε στον πάγκο κουζίνας μια λαδόκολλα ψησίματος
Βάλτε τη μπάρα βουτύρου στο κέντρο της
Σκεπάστε με ένα ακόμα φύλλο χαρτιού ψησίματος
Πάρτε έναν πλάστη για πίτες
Πιέστε ελαφρά το βούτυρο από πάνω και απλώστε το σιγά σιγά σαν να κάνατε μια πίτα
Συνεχίστε μέχρι το βούτυρο να έχει πλέον πάχος περίπου μισό εκατοστό
Αφαιρέστε την πάνω λαδόκολλα τελείως
Αφαιρέστε/ξεκολλήστε το βούτυρο από το κάτω φύλλο χαρτιού
Παρατηρήστε ότι πλέον έχει μαλακώσει και είναι έτοιμο για χρήση
Αυτό οφείλεται στο ότι πλάθοντας το βούτυρο σπάμε τους σφιχτούς μοριακούς δεσμούς και επίσης η θερμοκρασία δωματίου επηρεάζει πλέον μεγαλύτερη επιφάνεια βουτύρου και όχι μόνο την εξωτερική του.
Τέλος “σπάμε» λίγο τη χαμηλή θερμοκρασία που επικρατούσε στο κέντρο της μπάρας βουτύρου, πράγμα που προκαλεί και το καθυστερημένο μαλάκωμα του αν το αφήναμε σ’ ένα πιάτο να μαλακώσει μόνο του σε θερμοκρασία δωματίου.