Οι ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ασφάλεια των τροφίμων, τα οποία “χαλάνε» πιο γρήγορα, ενώ γίνονται και πιο ευάλωτα σε κάθε είδους μικρόβια – Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα παραμένουν κατάλληλα προς κατανάλωση
Καθώς ο υδράργυρος σκαρφαλώνει ελλοχεύει ο κίνδυνος της γρηγορότερης αλλοίωσης των τροφίμων. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού το καλοκαίρι:
Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα
✔ Διατηρήστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) όλα τα μαγειρεμένα φαγητά
✔ Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, καταναλώστε το μαγειρεμένο φαγητό σε λιγότερο από δύο ώρες από την προετοιμασία του ✔ Διατηρήστε ξεχωριστά τα μαγειρεμένα από τα ωμά φαγητά, πουλερικά και θαλασσινά ✔ Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι μία ώρα μετά την απόψυξη ✔ Πλύνετε τα χέρια σας πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα ✔ Πλύνετε και απολυμάνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στην προετοιμασία του φαγητού ✔ Προστατέψτε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα ✔ Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητώνΔιαφήμιση
Οδηγίες για ασφαλές νερό
✔ Καταναλώστε πάντα ασφαλές νερό.
Στην περίπτωση που ενημερωθείτε να μην χρησιμοποιείτε το νερό στο κέντρο φιλοξενίας:
Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό
Εναλλακτικά, βράστε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)
✔ Μην αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό στον ήλιο
✔ Αποθηκεύστε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη ✔ Καταναλώστε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές