Ναι, ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, σπαταλάμε μεγάλη ποσότητα τροφίμων ενώ υπάρχουν λύσεις να τα διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μία από αυτές τις λύσεις, βρίσκεται στην κατάψυξη του ψυγείου μας. Γιατί μπορούμε να καταψύξουμε οτιδήποτε.
Δείτε ποια τρόφιμα συντηρούνται και με ποιό τρόπο, άψογα στην κατάψυξη:
Μανιτάρια: καθαρίστε το χώμα, κόψτε τις άκρες και τεμαχίστε σε λεπτές φέτες. Απλώστε τις σε μια στρώση πάνω σε ένα λαδόχαρτο, παγώστε τις για δύο ώρες και μεταφέρετε σε ένα αεροστεγές δοχείο.
Αβοκάντο: Κόψτε στη μέση, αφαιρέστε το κουκούτσι και παγώστε σε αεροστεγές δοχείο. Εναλλακτικά, βγάλτε τη σάρκα του καρπού με ένα κουτάλι, λιώστε την προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού ή μοσχολέμονου (λάιμ) και παγώστε για να έχετε στην κατάψυξη ένα μισοφτιαγμένο γουακαμόλε.
Κρασί: Έχετε ξεχάσει μισοτελειωμένο ένα μπουκάλι κρασί στο ψυγείο; Παγώστε σε πακοκυψέλη και τα μεταφέρετε τα κυβάκια σε ένα δοχείο. Θα σας χρειαστούν όταν αποφασίσετε να φτιάξετε μια “κρασάτη» σάλτσα για το γεύμα σας.
Αβγά: Μπορείτε να παγώσετε τα χτυπημένα αβγά ή χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια.
Φρέσκα αρτυματικά βότανα: ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό όπως είναι, ή αναμεμειγμένους με ελαιόλαδο ή λιωμένους σε μορφή πέστο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με το τζίντζερ. Τον φρέσκο βασιλικό τον βουτάμε σε βραστό νερό για ένα λεπτό προτού τον ψιλοκόψουμε και εν συνεχεία τον παγώσουμε.
Τα βότανα που πάγωσαν ψιλοκομμένα πρέπει να τα ξεπαγώσουμε προτού τα σκορπίσουμε στη σαλάτα μας. Τους παγωμένους κύβους με το ελαιόλαδο τους ρίχνουμε ως έχουν στην κατσαρόλα.
Σκόρδο: ψιλοκόψτε σκελίδες σκόρδο και παγώστε σε αεροστεγές δοχείο. Είναι ευκολότερο να τις τεμαχίσουμε εάν πρώτα τις έχουμε παγώσει ήδη για λίγη ώρα.
Πατάτες: ο πουρές πατάτας καταψύχεται κανονικά, αλλά μπορείτε να καταψύξετε και πατάτες που έχουν βράσει για πέντε λεπτά.
Γάλα: οι θηλάζουσες μητέρες που δεν θέλουν να δώσουν τεχνητό “γάλα φόρμουλα» στα μωρά τους γνωρίζουν καλά ότι το μητρικό γάλα συντηρείται άριστα στην κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει για το φρέσκο γάλα του εμπορίου, αλλά και για την κρέμα γάλακτος, το ξινόγαλο και το γιαούρτι.
Τσιπς: εάν σας περίσσεψαν τσιπς στο σακουλάκι (πράγμα σπάνιο) μπορείτε να τα καταψύξετε.
Οργανικά ή φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών: εάν έχετε φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο που δεν θα φάτε το επόμενο δίμηνο βάλτε το δοχείο στην κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει και για τα ανοιγμένα βάζα.
Μαγειρεμένα μακαρόνια και ρύζι: παγώστε τα μακαρόνια που περίσσεψαν σε ένα αεροστεγές δοχείο και μαγειρέψτε τα ξανά αφού πρώτα προσθέσετε λίγες κουταλιές της σούπας νερό. Εναλλακτικά, αφού τα βγάλετε από την κατάψυξη, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα σουρωτήρικαι να τα περιχύσετε με βραστό νερό που θα τα αποψύξει και θα τα ζεστάνει ταυτόχρονα. Προσθέστε σάλτσα και το γεύμα σας, έτοιμο.
Μπορείτε επίσης να μισομαγειρέψετε ρύζι αρμπόριο, να το παγώσετε και να το ξεπαγώσετε για να συνεχίσετε εκείνο το ριζότο που έμεινε στη μέση.
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σέλερυ: καταψύξτε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σέλερι σε μικρές μερίδες για να τα χρησιμοποιήσετε στις σούπες ή τα εξωτικά πιάτα σας. Θα χρειαστούν λίγο τσιγάρισμα για να φύγει η υγρασία.
Αλλαντικά:Τα περισσότερα αλλαντικά μπορούν να διατηρηθούν με ευκολία στην κατάψυξη. Μπέικον, προσούτο, σύγκλινο, λουκάνικο είναι κάποια παραδείγματα.
Μερικώς έτοιμα φαγητά κατάλληλα για κατάψυξη
Κάποιες φορές είναι αρκετά χρήσιμο για τη κατάψυξη τροφίμων να καταψύχουμε το φαγητό σε κάποιο στάδιο της προετοιμασίας του, συνήθως λίγο πριν από το τελικό μαγείρεμα. Τα φαγητά αυτά μπορεί ανάλογα με το είδος τους να πρέπει να ξεπαγώσουν για να μαγειρευτούν, όπως τα μπιφτέκια, ή και να μαγειρευτούν απευθείας από την κατάψυξη, όπως τα φρέσκα ζυμαρικά.
Φαγητά μερικώς έτοιμα κατάλληλα για κατάψυξη είναι:
Μπιφτέκια και κεφτέδες
Πίτες, όπως τυρόπιτα ή σπανακόπιτα (πριν από το μαγείρεμά τους στον φούρνο)
Πίτσες
Ντολμαδάκια
Μπισκότα ή cookies
Φρέσκα ζυμαρικά
Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο
Μαγειρεμένα φαγητά κατάλληλα για κατάψυξη
Σαν γενική οδηγία μπορούμε να πούμε πως τα φαγητά που καταψύχονται καλύτερα είναι αυτά που έχουν αρκετή σάλτσα ή υγρά, καθώς αυτά δημιουργούν μια προστατευτική επικάλυψη γύρω από το τρόφιμο και το εμποδίζουν να ξεραθεί. Το κοκκινιστό, για παράδειγμα, θα καταψυχθεί καλύτερα από ένα ψητό της κατσαρόλας.
Τα μαγειρεμένα κρέατα και τα πουλερικά πάντως είναι αρκετά ανθεκτικά όταν συντηρούνται στην κατάψυξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους. Τα μαγειρεμένα ψάρια και λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν, αλλά θυσιάζοντας μεγαλύτερο μέρος της ποιότητάς τους από ό,τι τα κρέατα.
Ακολουθεί μια λίστα με μαγειρεμένα που καταψύχονται με πολύ καλά αποτελέσματα:
Ζεστές σάλτσες, όπως σάλτσα ντομάτα ή σάλτσα κιμά
Σούπες
Ζωμοί
Μαγειρευτά κρέατα και πουλερικά
Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο
Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα κατεψυγμένο τρόφιμο έχει αλλοιωθεί
Δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε αν ένα τρόφιμο έχει αλλοιωθεί από την κατάψυξη, καθώς μπορεί να μην έχει κανένα οργανοληπτικό στοιχείο που να μαρτυρά την αλλοίωσή του. Ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθούμε από την αλλοίωση είναι να καταψύχουμε τα τρόφιμα όταν είναι φρέσκα, να φροντίζουμε η κατάψυξή μας να είναι στη σωστή θερμοκρασία και να μη διατηρούμε τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.
Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό για τη συντήρηση τροφίμων είναι να μην χρησιμοποιείτε ένα κατεψυγμένο τρόφιμο αν κατά την απόψυξη του διαπιστώσετε πως:
Μυρίζει περίεργα.
Έχει αλλοιωθεί το χρώμα και η όψη του.
Παρουσιάζει σημάδια “καψίματος» στην επιφάνειά του από τη χαμηλή θερμοκρασία.
Πώς προετοιμάζουμε τα τρόφιμα για να μπουν στην κατάψυξη
Σε σχέση με την κατάψυξη τροφίμων, το είδος της συσκευασίας των τροφίμων που θα καταψυχθούν είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως η συσκευασία που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αεροστεγής, δηλαδή δεν πρέπει να μπαίνει αέρας μέσα. Η έκθεση στον αέρα κατά τη διάρκεια της κατάψυξης κάνει το φαγητό να χάσει την ποιότητά του. Για την καλύτερη προετοιμασία τροφίμων για την κατάψυξη, η καλύτερη συσκευασία για την κατάψυξη είναι η πλαστική σακούλα με κενό αέρος, όπως οι συσκευασίες των διαφόρων αλλαντικών ή τυριών, για παράδειγμα, που βλέπουμε στo σούπερ μάρκετ. Το κενό αέρος ίσως να μην είναι εύκολο να επιτευχθεί σε οικιακές συνθήκες ακόμη, αλλά η πλαστική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς δεν είναι δυσεύρετη. Καλή πρακτική είναι να κολλάμε μια ετικέτα στη σακούλα που να αναγράφει το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης.,
Έτσι θα μπορούμε εύκολα να βρούμε αυτό που ψάχνουμε αλλά και να ξέρουμε μέχρι πότε θα πρέπει να το καταναλώσουμε. Καλή ιδέα είναι επίσης, αφού γεμίσουμε τη σακούλα και βγάλουμε τον αέρα, να την καταψύξουμε επίπεδα πάνω σε ένα ταψί, έτσι ώστε να πάρει επίπεδο σχήμα και να πιάνει λιγότερο χώρο. Η χρήση της σακούλας προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα πως μπορούμε να ξεπαγώσουμε γρήγορα το τρόφιμο σε τρεχούμενο νερό. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σκεύη όπως τάπερ ή και σελοφάν. Καλό είναι να αποφεύγουμε το γυαλί, καθώς μπορεί εύκολα να προκληθεί ατύχημα, και ενώ είναι δυνατό να καταψύξουμε σε πυρίμαχα σκεύη, δεν βρίσκω τον λόγο να είναι δεσμευμένα στην κατάψυξη, εκτός και αν μιλάμε για προπαρασκευασμένα φαγητά που θα ψηθούν στο σκεύος αυτό, όπως το παστίτσιο για παράδειγμα. Αν καταψύξουμε φαγητά όπως μπιφτέκια, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε χαρτί ψησίματος ανάμεσα στις στρώσεις, ώστε να μην κολλήσουν. Όταν συσκευάζετε ένα τρόφιμο για κατάψυξη, είναι χρήσιμο να σκέφτεστε πρώτα την ποσότητα που θα καταναλώσετε όταν το αποψύξετε και να συσκευάσετε “πακέτα» με την ποσότητα αυτή, ώστε να μπορείτε να κάνετε καλύτερη διαχείριση.
πηγη:enallaktikos.gr/katerinidelivery.gr