Μια πεντανόστιμη πίτα με πέννες, πιπεριές, τυρί και σάλτσα ντομάτας στο φούρνο. Μια απλή συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για να απολαύσετε το τέλειο γεύμα ή δείπνο με μια χωριάτικη σαλάτα ή να τη σερβίρετε σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό!
Υλικά συνταγής
1 πακέτο (500 γρ.) πέννες ριγωτές
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρεδάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρεδάκια
2 φλ. τσαγιού έτοιμη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό εμπορίου (ή σπιτική συνταγή εδώ)
1 ½ φλ. τσαγιού μπεσαμέλ (βλέπε συνταγή για πανεύκολη μπεσαμέλ εδώ)
1 αυγό χτυπημένο
1 ½ φλ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα
1 ½ φλ. τσαγιού τριμμένο γκούντα
Εκτέλεση συνταγής
Βράζετε τις πέννες σας, σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό 3 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία. Τις στραγγίζετε καλά, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τις βράσατε, τις περιχύνετε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε στην άκρη.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, φροντίζοντας να μη τη πήξετε πολύ, καθώς επίσης και τη σάλτσα ντομάτας αφήνοντάς τη με το λάδάκι της, αν δεν πάρετε έτοιμη εμπορίου.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια θερμοκρασία, τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πιπεριές, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε ανακατεύοντάς τα συχνά, για 4-5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα με τις πέννες τα σοταρισμένα κρεμμύδια-πιπεριές, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και ½ φλ. από την έτοιμη μπεσαμέλ και το χτυπημένο αυγό και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν και να καλυφθούν οι πέννες καλά.
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα 2 τριμμένα τυριά. Ρίχνετε τη μισή ποσότητα τυριών (1 ½ φλ.) μέσα στο μείγμα και ανακατεύετε να ενσωματωθεί ισομερώς. Ρίχνετε το μείγμα μέσα σε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση και ισιώνετε την επιφάνειά του πιέζοντάς τη ελαφρώς.
Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τη πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά. Βάζετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο και τη ψήνετε για 10 λ. Στη συνέχεια μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λ. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 5 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε και σερβίρετε.