Πεντανόστιμο πιλάφι με μελιτζάνες, πιπεριές και φρέσκες ντομάτες. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή για ένα νόστιμο, χορταστικό, υγιεινό και νηστίστιμο φαγητό για τις μέρες της νηστείας αλλά και για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
4 μελιτζάνες κομμένες σε μικρούς κύβους
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
400 γρ. ρύζι Νιχάκι
300 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
8 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο, τριμμένο
1/3 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα + λίγα φύλλα ολόκληρα για διακόσμηση
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού και μελιτζάνας
700 ml βραστό νερό (ή ζωμό κότας αν δεν νηστεύετε)
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ένα αντικολλητικό ταψί. Κόβετε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις απλώνετε στο λαδωμένο ταψί. Με τη βοήθεια ενός πινέλου τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ. Στο μέσον του ψησίματος τις ανακατεύετε να ψηθούν ομοιόμορφα απ” όλες τις πλευρές.
Εν τω μεταξύ σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το 1/3 φλ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τη πιπεριά ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα σκόρδα και το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να “γυαλίσει” το ρύζι.
Ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, τις λιαστές ντομάτες και 700 ml ζεστό νερό ή ζωμό κότας και ανακατεύετε. Μόλις πάρει 2-3 βράσεις προσθέτετε τις μελιτζάνες, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας συχνά, για 13-14 λ περίπου ή μέχρι το πιλάφι “στεγνώσει” από τα υγρά του. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Tiρ: Μπορείτε να τηγανίσετε τα κυβάκια μελιτζάνας αντί να τα ψήσετε. Σε αυτή τη περίπτωση θα ξεκινήσετε με τις μελιτζάνες και αφού τις τηγανίσετε μέχρι να θωρακιστούν απ” όλες τις πλευρές, θα τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί ψησίματος μέχρι να τις χρειαστείτε. Μετά συνεχίζετε με τη διαδικασία της παραγράφου 2 δηλ. το σοτάρισμα των κρεμμυδιών με τις πιπεριές κ.λ.π.