Γαρίδες… ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά μικρών και μεγάλων που μαγειρεύονται με πολλές διαφορετικές συνταγές, πάντα με εξαιρετική γεύση και πάντα ευπρόσδεκτες στο οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας. Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για γαρίδες με πιλάφι, αρακά, πιπεριά, ντομάτα και καρότο για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο, χορταστικό πιάτο. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
1/2 κιλό γαρίδες
1 φύλλο δάφνης
150 γρ. αρακά
70 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κόκκινη πιπεριά κέρατο, κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια
250 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 700 ml νερό, τις γαρίδες και το φύλλο δάφνης και τα βράζετε για 3 λ από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Στραγγίζετε τις γαρίδες, κρατάτε το νερό που τις βράσατε (για να φτιάξετε το πιλάφι) και τις αφήνετε μέχρι να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν τις καθαρίζετε από τα τσόφλια τους και τις αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μικρό κατσαρόλι βράζετε σε λίγο νερό τον αρακά για 2-3 λ από τη στιγμή βρασμού. Τον στραγγίζετε, του ρίχνετε μπόλικο κρύο νερό και μετά τον ξαναστραγγίζετε και τον αφήνετε στην άκρη μέχρι να τον χρειαστείτε.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνετε το πολτοποιημένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσουν και αρχίσουν να παίρνουν ένα ανοιχτό χρυσό χρώμα. Ρίχνετε και τις πολτοποιημένες ντομάτες με τα μπαχαρικά, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το μισό νερό από τις γαρίδες που κρατήσατε.
Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, βάζετε τη πιπεριά και το καρότο σε καρεδάκια, αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να βράσουν για 7 λ περίπου. Προσθέτετε το ρύζι ξεπλυμένο και λίγο από το υπόλοιπο νερό που βράσατε τις γαρίδες και αφήνετε το πιλάφι να βράσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το πιλάφι, ελέγχετε τη ποσότητα του νερού και αν δεν είναι αρκετό συμπληρώνετε λίγο από το ζωμό επιπλέον προκειμένου να μη “στεγνώσει” το πιλάφι αλλά να έχει περιθώριο να το απορροφήσει το ρύζι. Τέλος προσθέτετε τις καθαρισμένες γαρίδες και τον αρακά και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 2 λ.
Στη συνέχεια ανακατεύετε απαλά το φαγητό σας, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν χρειάζεται συμπληρώνετε. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνετε το φαγητό σαν να “σταθεί” για 5 λ και σερβίρετε.