Ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι. Πέννες με μελιτζάνες και τυριά στο φούρνο. Μια συνταγή (από εδώ) για φαγητό, πλούσιο σε νοστιμότατες γεύσεις που σίγουρα θα απολαύσετε. Δοκιμάστε το!
Σημείωση: Οι πιο κάτω ποσότητες είναι για ένα μεγάλο ταψί και εξυπηρετούν 8-10 άτομα Μειώστε τις δόσεις των υλικών στο μισό για ένα μέτριο πυρέξ που εξυπηρετεί 4-5 άτομα.
Υλικά συνταγής
3 μελιτζάνες φλάσκες
4 ½ φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτα για ζυμαρικά εμπορίου ή φτιάξτε τη δική σας (2 δόσεις από συνταγή βλέπε εδώ)
800 γρ. πέννες ριγκάτε
900 γρ. τυρί μοτσαρέλα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
200 γρ. κίτρινο τσένταρ ή γραβιέρα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
300 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Κόβετε τις μελιτζάνες σε οριζόντιες φέτες πάχους ½ εκ. περίπου. Τις αλατίζετε και από τις δύο πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20 λ. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις “ταμπονάρετε” με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αν προτιμήσετε να φτιάξετε δική σας σπιτική σάλτσα, την ετοιμάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και τη σιγοβράζετε με σκεπασμένο το καπάκι για 15-20 λ. Την αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, προθερμαίνετε καλά 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τις μελιτζάνες σε δόσεις και από τις 2 πλευρές μέχρι να μαλακώσουν. Συνεχίζετε με τη δεύτερη δόση ζεσταίνοντας καλά, κάθε φορά, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε μέχρι να τελειώσουν οι φέτες μελιτζάνας. Τις μεταφέρετε σε μεγάλη πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί, τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τις αφήνετε να στραγγίξουν το τυχόν περίσσιο λάδι.
Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό, 3 λ λιγότερο από το χρόνο ψησίματος που αναφέρεται στη συσκευασία. Κρατάτε 3/4 φλ. από το νερό που τις βράσατε, τις στραγγίζετε και τις μεταφέρετε πάλι στη κατσαρόλα που τις βράσατε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τρίβετε τα τυριά, τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά.
Αφήνετε στην άκρη ½ φλ. τσαγιού από τη σάλτσα που φτιάξατε και την υπόλοιπη τη ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα με τις στραγγισμένες πέννες. Ανακατεύετε καλά. Αν απαιτηθεί προσθέστε όσο χρειαστεί από το βρασμένο νερό που κρατήσατε.
Παίρνετε ένα μεγάλο ταψί και απλώνετε στη βάση του μια στρώση πέννες με σάλτσα, από πάνω μια στρώση μελιτζάνες, πάνω από τις μελιτζάνες μια στρώση με τριμμένη παρμεζάνα και μοτσαρέλα. Επαναλάβετε τις στρώσεις φροντίζοντας να τελειώσετε με στρώση τυριών.
Ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ. Αν πάρουν γρήγορα χρώμα τα τυριά τα σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να μην ακουμπά στα τυριά. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη για 10 λ να σταθεί και μετά το σερβίρετε περιχυμένο κάθε κομμάτι με 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας από το ½ φλ. που κρατήσατε.