Ένα από τα αγαπημένα φαγητά, μικρών και μεγάλων… Πέννες με κιμά στο φούρνο, καλυμμένο με τυριά στο φούρνο. Μια Ιταλική, από τη Μπολόνια (γι αυτό λέγεται και Μπολονέζ) συνταγή (αρχική ιδέα εδώ) για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό και πάντα ευπρόσδεκτο πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι αλά και στο τραπέζι με τους καλεσμένους σας. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο ή τριμμένο σε χοντρό του τρίφτη
1 κοτσάνι σέλερι, κομμένο σε κυβάκια
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
350 γρ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε μικρούς κύβους
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ (400 γρ το ένα)
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
350 γρ. πέννες
100 ml κρέμα γάλακτος
130 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
130 γρ. γραβιέρα επιλογής σας τριμμένη (ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει όπως γκούντα, τσένταρ, ένταμ, έμενταλ κ.λ.π.)
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 10 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Αυξάνετε τη θερμοκρασία σε υψηλή, προσθέτετε το σκόρδο, το κιμά και τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 5 λ. Στη συνέχεια ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ, αλάτι, πιπέρι και 1/3 φλ. νερό, ανακατεύετε και βράζετε το μείγμα κιμά για 6-8 λ περίπου.
Εν τω μεταξύ βράζετε τις πέννες, σε μπόλικο, αλατισμένο κοχλαστό νερό, για 5 ΜΟΝΟ λ για να παραμείνουν αλ τέντε και μετά το ψήσιμο. Τις στραγγίζετε και τις μεταφέρετε πάλι στη κατσαρόλα στην οποία τις βράσατε, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και τα μισά τριμμένα τυριά και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
Στρώνετε το μισό μείγμα ζυμαρικών σε ένα πυρέξ και από πάνω, με ένα μεγάλο κουτάλι, απλώνετε το μισό μείγμα κιμά. Επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά με στρώση του υπόλοιπου μείγματος με πέννες και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα κιμά.
Πασπαλίζετε πάνω σε όλη την επιφάνεια το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και από τα δύο είδη και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25 λ. Αν το τριμμένο τυρί στην επιφάνεια αρχίσει να παίρνει χρώμα, σκεπάστε το χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε 5 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια το σερβίρετε.