Ζυμαρικό επιλογής σας (όπως πέννες, κοράλλι, κ.λ.π.) με κιμά και μελιτζάνες γαρνιρισμένο με τυρί φέτα στο φούρνο. Προσθέστε προαιρετικά και μανιτάρια και απολαύστε ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο, για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ) για να ένα πλήρες πιάτο που περιέχει και ζυμαρικό και κρέας και λαχανικά.
Υλικά συνταγής
2-3 μελιτζάνες φλάσκες, (συνολικού βάρους 550-600 γρ. περίπου), κομμένες σε κυβάκια 2 εκ. περίπου
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 3 κ.σ. επιπλέον
250 γρ. κοντό ζυμαρικό (μακαρονάκι κοφτό, κοράλλι, elbwo, πέννες)
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
500 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτα για ζυμαρικά ή 1 δόση σπιτική σάλτσα με βασιλικό ή μαϊντανό (βλέπε συνταγή εδώ)
500 γρ. τυρί φέτα (ή 250 γρ. φέτα + 250 γρ. ανθότυρο)
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Για γαρνίρισμα (προαιρετικά):
φέτες ντομάτας και ξύδι βαλσάμικο
φρέσκα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού
Εκτέλεση συνταγής
Αν φτιάξετε τη δική σας σάλτσα ντομάτας ξεκινάτε με τη παρασκευή της και την αφήνετε να σιγοβράζει.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάζετε τα κυβάκια μελιτζάνας, τα αλατοπιπερώνετε, τα περιχύνετε με το 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε καλά.
Τα στρώνετε σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Ανακατέψτε τα 1-2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Αφαιρείτε το ταψί από φούρνο και μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
Μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες, βράζετε το ζυμαρικό σας σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμο το στραγγίζετε.
Σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνετε το κιμά, τον αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τον σοτάρετε πιέζοντάς τον με ξύλινη κουτάλα ή πιρούνι μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτετε στο κιμάμτη σάλτσα ντομάτας, το στραγγισμένο ζυμαρικό σας και τα ψημένα κυβάκια μελιτζάνας και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος και το στρώνετε ισομερώς σε όλη τη βάση του πυρέξ.
Θρυμματίζετε με ένα πιρούνι τη φέτα και το ανθότυρο και τα βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το αυγό ελαφρώς χτυπημένο, τη τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν. Με ένα μεγάλο κουτάλι, απλώνετε ομοιόμορφα, το μείγμα τυριών πάνω από το μείγμα κιμά στο πυρέξ.
Ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς) για 15-20 λ ή μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η επιφάνειά του. Γυρίζετε το φούρνο στο γκρίλ σε δυνατή θερμοκρασία και συνεχίζετε το ψήσιμο για 3 λ ή μέχρι κρούστα τυριών να πάρει ένα όμορφο χρυσοκόκκινο χρώμα.
Σερβίρετε το φαγητό σας πασπαλίζοντάς το, προαιρετικά, με διάσπαρτα φρέσκα φύλλα βασιλικού και με φέτες ντομάτας πασπαλισμένες με λίγο αλάτι, περιχυμένες με ελαιόλαδο και ξύδι βαλσάμικο.