Ένα υπέροχο, πεντανόστιμο, χορταστικό πιάτο που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την τέλεια γεύσητου. Πέννες με λουκάνικα σε σάλτσα ντομάτας, περιχυμένο με τυριά στο φούρνο. Μια εύκολη συνταγή που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σε σας και την οικογένειά σας στο καθημερινό και Κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι αλλά και σε τραπέζι για τους καλεσμένους σας.
Υλικά συνταγής
500 γρ. πέννες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ανάμικτο με χοιρινό (μπορείτε να ψιλοκόψετε ή να θρυμματίσετε στο multi λουκάνικα επιλογής σας σε κιμά)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο ή βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ανάμεικτα αποξηραμένα μυρωδικά επιλογής σας όπως θυμάρι, ρίγανη, δυόσμο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας + 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι σε νιφάδες
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
350 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
1 φλ. τσαγιού ψιλο-θρυμματισμένη ρικότα ή ανθότυρο
1 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο
Εκτέλεση συνταγής
Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, βραστό, αλατισμένο με 1 κ.σ. χοντρό αλάτι νερό. Φροντίστε να τα βγάλετε αλ τέντε 1 λ, περίπου λιγότερο από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζετε καλά και τα πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο, για να μη κολλήσουν μεταξύ τους και τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τα βράσατε.
Εν” τω μεταξύ, φτιάχνετε τη σάλτσα κιμά. Σε κατσαρολίτσα, ζεσταίνετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κιμά, πιέζοντάς τον με ένα πιρούνι, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λ. Ρίχνετε το σκόρδο, το δενδρολίβανο ή βασιλικό, το θυμάρι με τη ρίγανη, τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1/2 λ.
Προσθέτετε το πελτέ ντομάτας με τη ζάχαρη και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας να διαλυθεί. Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπίπερο, 1/4 φλ. νερό, ανακατεύετε, και σιγοβράζετε για 15-18 λ.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με διάσταση βάσης 24×34 εκ. περίπου και απλώνετε στη βάση του μια λεπτή στρώση σάλτσας κιμά. Από πάνω πασπαλίζετε το μισό θρυμματισμένο τυρί ρικότα ή ανθότυρο.
Ρίχνετε μια κουτάλα σάλτσας μέσα στη κατσαρόλα με τις πέννες, ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί. Μετά στρώνετε στο πυρέξ τις πέννες πάνω από το ανθότυρο και τις περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το υπόλοιπο ανθότυρο, όλη τη μοτσαρέλα και όλη τη παρμεζάνα. Πασπαλίζετε το μείγμα τυριών πάνω από τις πέννες, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Βασική ιδέα, προσαρμοσμένο από Πηγή