Ένα καινοτόμο φάρμακο που ανέπτυξαν ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου “Κέδροι του Σινά» στις ΗΠΑ μπορεί να εμποδίσει τον συχνότερο τύπο καρκίνο του παγκρέατος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί στο σώμα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν οι επιστήμονες στο επιστημονικό έντυπο Gastroenterology, το νέο φάρμακο επίσης αποτρέπει την ανάπτυξη αντίστασης στις ήδη υπάρχουσες χημειοθεραπείες για τον εν λόγω καρκίνο.
Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει πενταετές προσδόκιμο επιβίωσης μόλις 7%.
Συνεπώς οποιαδήποτε βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης μπορεί να έχει σημαντική διαφορά για τους ασθενείς.
“Αν τα αποτελέσματα των πειραματικών ερευνών σε τρωκτικά επαληθευθούν και στους ανθρώπους, τότε θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα φάρμακο που επεκτείνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων με πορογενές παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα, το οποίο είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμο», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Μουαντ Εντερκαουι, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών στο αμερικανικό ινστιτούτο.
Το 95% των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας διαγιγνώσκονται με πορογενές παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα. Η θεραπεία είναι δύσκολη διότι τα καρκινικά κύτταρα προτρέπουν τα φυσιολογικά που βρίσκονται στο πάγκρεας (αστεροειδή κύτταρα) να παράγουν παγκρεατικό ουλώδη ιστό. Ο ιστός αυτός καθιστά δύσκολο για τους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες και το αίμα να εισέλθουν στο πάγκρεας.
Ο καρκίνος και τα αστεροειδή κύτταρα δημιουργούν επίσης ένα περιβάλλον τέτοιο που διεγείρει την τοπική αύξηση του όγκου και την εξάπλωση του καρκίνου σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Επιπλέον αυξάνουν τα επίπεδα δράσεις συγκεκριμένων ενζύμων ενισχύοντας την αντίσταση στις αντικαρκινικές θεραπείας.
Το πειραματικό φάρμακο που είναι ένας αναστολέας των GSK-3β καιHDAC καταφέρνει να κάμψει την αντίσταση του καρκίνου στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, ενώ παράλληλα ενισχύει την θετική επίδραση της ακτινοθεραπείας.
Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το πειραματικό σκεύασμα αύξησαν κατά 50% την επιβίωσή τους.
Αυτό έδωσε το έναυσμα για τον σχεδιασμό μιας εκδοχής του φαρμάκου που θα είναι κατάλληλο για κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.