Πεντανόστιμοι “Πασά Κεφτέδες” με λαχανικά στο φούρνο. Μια Θρακιώτικη συνταγή που προέρχεται από τη Μικρά Ασία για ιδιαίτερους και διαφορετικούς, αλλά πεντανόστιμους κεφτέδες ψημένους βασικά με κρεμμύδι, εμπλουτισμένους προαιρετικά με λαχανικά στο φούρνο. Ένα πιάτο ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που θα σας ανταμείψει με την υπέροχη γεύση του. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
Για τους κεφτέδες
200 γρ. κιμάς αρνίσιος (αν δεν είναι στις γεύσεις σας πάρτε χοιρινό)
350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς τη κόρα, μουσκεμένο και καλά στυμμένο
1 φλ. του καφέ νερό
1 μικρό ή 1/2 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1-2 σκελίδες σκόρδου
1/2 κ.γ. κύμινο
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι πιπέρι
Για τα λαχανικά
250 ml ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα τους, ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 μελιτζάνες, κομμένες σε μικρούς κύβους
2 πιπεριές (1 κόκκινη + 1 κίτρινη ή πράσινη) κομμένες σε μικρούς κύβους
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
1/4 κ.γ. πάπρικα καυτερή
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1/2 κύβος λαχανικών ή βοδινού, διαλυμένος σε 1/2 φλ. ζεστό νερό
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για τους κεφτέδες: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και τα ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λ να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
Για τα λαχανικά: Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και πλένετε και κόβετε τα λαχανικά σας. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή σε μια ρηχή φαρδιά κατσαρόλα) σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε τις ντομάτες, τα σκόρδα, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το μαϊντανό, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο. Ρίχνετε και το 1/2 φλ. ζεστό νερό στο οποίο διαλύσατε το κύβο μαζί με το πελτέ, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 7-8 λ. Μετά αδειάζετε τη ζεστή σάλτσα από το τηγάνι σε ένα ταψάκι ή πυρέξ.
Βγάζετε το μείγμα κιμά από το ψυγείο και πλάθετε κεφτεδάκια μετρίου μεγέθους (περίπου 30 μέτρια κεφτεδάκια). Τα αραδιάζετε μέσα στη σάλτσα στο ταψί και τα ψήνετε για 40 λ. Στα μισά του ψησίματος γυρίζετε τα κεφτεδάκια από την άλλη πλευρά. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.