Παραδοσιακή γαλατόπιτα από Κόνιτσα !!
Υλικά
2 1/2 λίτρα γάλα
3 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 βανίλιες
7 αυγά
1 κουτ. γλυκού μαστίχα
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
φύλλα για πίτα
λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Από τα τρία φλυτζάνια ζάχαρη κρατάμε το μισό μαζί με την κανέλα για αργότερα. Χτυπάμε τα 2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα αυγά, τις βανίλιες, την μαστίχα, το αλάτι και το ξύσμα. Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε λίγο χλιαρό γάλα στο μείγμα ανακατεύοντας καλά με αυγοδάρτη.
Όλο μαζί το βάζουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα που ζεσταίνεται. Ανακατεύουμε καλά ωσοτου δέσει η κρέμα. Μόλις δέσει βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε 2 φύλλα. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και την κανέλλα που κρατήσαμε. Συνεχίζουμε με τα μισά φύλλα, ρίχνουμε την κρέμα και βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Λίτσα Σπανού –