Ένα εξαιρετικά εύκολο, για αρχάριους, γλυκό ψυγείου με φρέσκο χυμό λεμονιού, ζαχαρούχο γάλα και σαβαγιάρ, που σίγουρα θα απολαύσουν οι λάτρεις της λεμονάτης γεύσης και όχι μόνο, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι μπορείτε να αυξομοιώσετε τη ποσότητα του λεμονιού ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μια συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα γλύκισμα που απαιτεί μόνο 15 λ από το χρόνο σας για να το ετοιμάσετε αλλά θα “δοκιμάσει” την υπομονή σας εφ” όσον θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες παγώματος στο ψυγείο για να το δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
300 ml κρέμα γάλακτος κατά προτίμηση 45% λιπαρά, κρύα (αν δεν βρείτε με λιπαρά 45% πάρτε με 35-36% )
1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
200 ml χυμό φρέσκων λεμονιών (χυμός 6-7 λεμονιών, αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
1 πακέτο (200 γρ.) μπισκότα σαβαγιάρ [*]
150 ml γάλα
1 λάϊμ ή λεμονιού το ξύσμα
Εκτέλεση συνταγής
Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ τη κρύα κρέμα γάλακτος. Αν έχετε προμηθευτεί τη κρέμα με 45% λιπαρά τη χτυπάτε με το μίξερ για 10-15 δευτερόλεπτα περίπου ή μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς. Αν έχετε κρέμα με 35-36% λιπαρά, τη χτυπάτε περισσότερη ώρα μέχρι να πήξει και αφρατέψει ελαφρώς.
Προσθέτετε όλο το ζαχαρούχο γάλα και το μισό χυμό λεμονιού και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα ή με σύρμα, με αργές κινήσεις, προσθέτοντας σταδιακά, λίγο τη φορά και μετά από δοκιμή τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Αν θέλετε περισσότερο λεμόνι μπορείτε να προσθέσετε. Όταν ομογενοποιηθεί καλά η κρέμα λεμονιού την αφήνετε στην άκρη.
Παίρνετε μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 20x11x5 εκ., ή και λίγο μεγαλύτερη όπως 25×12 εκ., και τη στρώνετε με πλαστική μεμβράνη στη βάση και τα τοιχώματά της, αφήνοντας να προεξέχει η μεμβράνη περιμετρικά πάνω από τα τοιχώματα για να ξεφορμάρετε εύκολα το γλυκό σας. [*]
Ρίχνετε σε βαθύ πιάτο το γάλα. Βάζετε τα σαβαγιάρ, ένα τη φορά μέσα στο γάλα, τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά και αμέσως μόλις βραχούν, χωρίς να μουλιάσουν, τα παίρνετε με ένα πιρούνι και τα τοποθετείτε κάθετα, το ένα δίπλα στο άλλο, σε όλη τη βάση της φόρμας.
Πάνω από τα σαβαγιάρ βάζετε το 1/3 της ποσότητας της κρέμας λεμονιού, ισιώνετε την επιφάνειά της και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία στρώσεων με βρεγμένα σαβαγιάρ και 1/3 της κρέμας λεμονιού άλλες 2 φορές τελειώνοντας με κρέμα λεμονιού.
Με ένα αποφλοιωτή λαχανικών παίρνετε το ξύσμα του λάιμ (ή του λεμονιού) και το πασπαλίζετε ομοιόμορφα πάνω στη κρέμα λεμονιού. Βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες ή μέχρι να κρυώσει καλά. Το ξεφορμάρετε το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε.
[*] Σημείωση: Σημειώνουμε ότι ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας σας, ή αν “πλαταίνει” σε φάρδος στο άνοιγμά της θα χρειαστείτε περισσότερα σαβαγιάρ για να κόψετε μερικά ώστε να καλύψετε πλήρως την επιφάνεια στρώσης. Επίσης, σε αυτή τη περίπτωση οι στρώσεις κρέμας λεμονιού θα είναι λεπτότερες.