Ένα λαχταριστό, πανεύκολο Εκμέκ κανταΐφι, με σιροπιασμένο φύλλο κανταΐφι, πλούσια επικάλυψη με με κρέμα βανίλιας ζαχαροπλαστικής έτοιμη, με επικάλυψη σαντιγί, γαρνιρισμένο με φιστίκια Αιγίνης. Μια συνταγή (βασική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ) για να απολαύσετε το τέλειο επιδόρπιο και όχι μόνο ειδικά όταν βιάζεστε και δεν θέλετε να ετοιμάσετε τη δική σας κρέμα ζαχαροπλαστικής χωρίς αυτό να το κάνει να υστερεί επ” ουδενί σε γεύση… Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
Για τη βάση κανταΐφι:
250 γρ. κανταΐφι
100 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμανισμένα
1 μικρή φρυγανιά, κοπανισμένη με τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια
1 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα σκόνη
80 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κυβάκια + επιπλέον λιωμένο για άλειμμα ταψιού
Για το σιρόπι:
1 ½ φλ. τσαγιού νερό
1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
½ λεμονιού το χυμό
½ μικρό ξυλάκι κανέλας
Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1 φάκελο (117 γρ.) κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής (ΓΙΩΤΗΣ)
400 ml γάλα
Για τη σαντιγί:
350-400 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36 % λιπαρά, κρύα [*]
1 κοφτό κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Για γαρνίρισμα:
αμύγδαλα φιλέ και κερασάκια γλασέ (προαιρετικά), για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Για το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα ½ λεμονιού και τη κανέλα και τα βράζετε, σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνετε το σιρόπι σας να σιγοβράσει για 10 λ. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
Για τη βάση κανταΐφι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 22×32 εκ. ή αντίστοιχο στρογγυλό 26 εκ., κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση. Αφρατεύετε το φύλλο κανταΐφι ξαίνοντάς το με τα δυο σας χέρια και το απλώνετε στη βάση του ταψιού.
Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα κοπανισμένα (με τη φρυγανιά) φιστίκια Αιγίνης, τη ζάχαρη και τη σκόνη κανέλας και τα ανακατεύετε καλά. Κρατάτε το ¼ της ποσότητας του μείγματος φιστικιού για γαρνίρισμα και το υπόλοιπο ¾ της ποσότητας, το πασπαλίζετε ομοιόμορφα πάνω από, το στρωμένο στο ταψί, φύλλο κανταΐφι. Από πάνω απλώνετε ισομερώς το υπόλοιπο κανταΐφι αφρατεύοντάς το επίσης.
Τέλος, πάνω από το κανταΐφι σκορπίζετε ομοιόμορφα το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35 λ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε 3 λ να “σταθεί” και μετά το σιροπιάζετε ζεστό ρίχνοντας το κρύο σιρόπι κουταλιά-κουταλιά για να πάει παντού. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει και να “πιεί” καλά το σιρόπι του.
Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής: Ετοιμάζετε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τη στρώνετε ομοιόμορφα πάνω στο κρύο φύλλο κανταΐφι. Βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
Για τη σαντιγί: Βάζετε σε καθαρό μπολ τη κρύα κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί με υφή γιαουρτιού που να “στέκεται”.
Στρώνετε ομοιόμορφα τη σαντιγί με σπάτουλα ή με κορνέ ζαχαροπλαστικής, πάνω από τη κρέμα ζαχαροπλαστικής, πασπαλίζετε με ¼ μείγμα φιστικιού που κρατήσατε και επιπλέον, προαιρετικά με φιλέ αμυγδάλου και κερασάκια γλασέ. Το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.
Σημείωση: Αυξομειώστε τη ποσότητα της κρέμας γάλακτος που θα χτυπήσετε σε σαντιγί, ανάλογα με το πάχος στρώσης που θέλετε να έχει η σαντιγί πάνω στο γλυκό σας, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φιστίκια Αιγίνης με ασπρισμένα αμύγδαλα ή να βάλετε ανάμικτα και φιστίκια και αμύγδαλα.