Στο προσκήνιο επανήλθε πριν από λίγες εβδομάδες ο θάνατος του διάσημου αμερικανού ηθοποιού Ρόμπιν Γουίλιαμς, καθώς η σύζυγός του δημοσίευσε στην επιστημονική επιθεώρηση “Neurology» ένα άρθρο για την ασθένειά του.
Το άρθρο τιτλοφορείται “Ο τρομοκράτης μέσα στον εγκέφαλο του συζύγου μου» (“The Terrorist Inside My Husband’s Brain») και αποκαλύπτει πώς βίωσε ο διάσημος ηθοποιός τη νόσο του Πάρκινσον από την οποία νόμιζε ότι έπασχε, ενώ στην πραγματικότητα είχε την επονομαζόμενη άνοια με σωμάτια Lewy.
Οπως γράφει η Σούζαν Σνάιντερ Γουίλιαμς αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως για όσα έζησε, με την ελπίδα ότι οι περιγραφές της θα βοηθήσουν τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της νόσου στους ασθενείς και στους οικείους τους.
Οι πρώτες διαταραχές
Σύμφωνα με το δοκίμιό της, τον Οκτώβριο του 2013 όταν αρρώστησε ο ηθοποιός είχε μία σειρά συμπτωμάτων (δυσκοιλιότητα, διαταραχές στην ούρηση, καούρες, αϋπνία και ανήσυχο ύπνο, μειωμένη ικανότητα όσφρησης) τα οποία φαίνονταν ήπια και άσχετα μεταξύ τους.
Μέχρι να φτάσει ο χειμώνας είχαν προστεθεί “παράνοια, παραισθήσεις, “χασίματα” και σοβαρές διαταραχές της μνήμης και του ύπνου» και είχε αρχίσει να παίρνει φάρμακα για καθένα από αυτά, άλλα εκ των οποίων τον ωφελούσαν και άλλα επιδείνωναν την κατάσταση.
Καθώς περνούσε ο καιρός, η κατάστασή του επιδεινωνόταν ραγδαία και μαζί της το άγχος και ο φόβος του για όσα επιφύλασσε το μέλλον. “Ο Ρόμπιν έχανε το μυαλό του και το ήξερε» γράφει η Σούζαν Σνάιντερ. “Μπορείτε να φανταστείτε τον πόνο που αισθανόταν καθώς ένιωθε τον εαυτό του να χάνεται σιγά σιγά;»
Στις 28 Μαΐου 2014 ο Ρόμπιν Γουίλιαμς διαγνώστηκε με νόσο του Πάρκινσον και τρεις μήνες αργότερα έβαλε τέλος στη ζωή του. Η σωστή διάγνωση έγινε μήνες αργότερα, όταν πια είχαν βγει τα αποτελέσματα της νεκροψίας που του έγινε.
40 διαφορετικά συμπτώματα
Οπως εξηγεί ο δρ Παναγιώτης Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και πρόεδρος του Συλλόγου Επίκουρος Κίνηση, η άνοια με σωμάτια Lewy έχει σχεδόν 40 διαφορετικά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι συνηθισμένα στη νόσο Πάρκινσον και άλλα στη νόσο Αλτσχάιμερ.
“Οι πάσχοντες από άνοια με σωμάτια Lewy κατά κανόνα έχουν βραδυκινησία (αργές κινήσεις), που αποτελεί το κύριο σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον, και ταυτοχρόνως οπτικές παραισθήσεις (νομίζουν ότι κάποιος είναι στο δωμάτιο μαζί τους, συνήθως ανθρωπάκια, παιδάκια, ζωάκια ή έντομα)» λέει. “Μάλιστα, οι παραισθήσεις είναι τόσο ζωντανές ώστε ο ασθενής δεν πείθεται πως δεν είναι αληθινές».
Πολύ συνηθισμένες είναι και οι διακυμάνσεις στο επίπεδο εγρήγορσης και νόησης αλλά και οι διαταραχές μνήμης. “Εκεί που μιλά κάποιος στον ασθενή τον βλέπει να “χάνεται”, διότι από κάτι που ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται διασπάται η προσοχή και η συγκέντρωσή του και παύει να αντιδρά, σαν να κοιμάται» συνεχίζει ο δρ Ζήκος. “Ή, πάλι, ο ασθενής αρχίζει να ξεχνάει ό,τι συνέβη και ξαφνιάζεται όταν το συνειδητοποιεί».
Και μετά είναι τα ιδιαίτερα ζωντανά όνειρα που “συχνά κάνουν τον ασθενή να παραμιλάει, να κάνει απότομες κινήσεις ή και να ξυπνά συνεχίζοντας το όνειρο (κυνηγά λ.χ. με ανοιχτά τα μάτια έναν κλέφτη που δεν υπάρχει), γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο διότι μπορεί να χτυπήσει τον σύντροφό του χωρίς να το καταλάβει» προσθέτει.
Η άνοια με σωμάτια Lewy μπορεί να αρχίσει με κινητικά προβλήματα (π.χ. βραδυκινησία, τρέμουλο) και αργότερα να εμφανιστούν οι διαταραχές μνήμης ή να υπάρχουν εξ αρχής τα προβλήματα μνήμης και να ακολουθήσουν τα άλλα. Σε μερικούς ασθενείς προηγούνται τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα (οι παραισθήσεις, τα προβλήματα συμπεριφοράς κ.λπ.) ή άλλα σωματικά.
Κλειδί η σωστή διάγνωση
Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη και σωστή διάγνωση είναι πολύ σημαντική διότι οι ασθενείς μπορεί να αντιδράσουν σε ορισμένα φάρμακα πολύ διαφορετικά από ό,τι αν είχαν νόσο του Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ.
Στην πραγματικότητα, “η αντιμετώπιση της άνοιας με σωμάτια Lewy απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση, διότι οι ασθενείς έχουν ευαισθησία σε διάφορα φάρμακα (όπως τα νευροληπτικά που είθισται να χορηγούνται για την καταπράυνση των παραισθήσεων) και μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση αν τα λάβουν» τονίζει ο δρ Ζήκος.
Υπολογίζεται ότι περίπου 10% – 15% των περιπτώσεων άνοιας (είναι σχεδόν 200.000 στη χώρα μας) είναι άνοια με σωμάτια Lewy.
Πηγή : tanea.gr