Ωμέγα 3 (ή α-λινολενικό οξύ) και ωμέγα 6 (ή λινολεϊκό οξύ) είναι τα λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ειδικότερα, επιτρέπουν τη σύσταση κυτταρικών μεμβρανών και συμμετέχουν σε ανοσολογικές και ορμονικές βιολογικές αντιδράσεις.
Τα ωμέγα 3 και τα ωμέγα 6 διαφοροποιούνται από τη θέση των διπλών χημικών δεσμών στη μοριακή τους αλυσίδα. Η συμβολή αυτών των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς ο οργανισμός δεν τα παράγει από μόνος του.
Για μια υγιεινή διατροφή και καλή υγεία, οι ειδικοί συστήνουν καθημερινή πρόσληψη σε ποσοστό 3% των ημερήσιων θερμίδων από ωμέγα 6 και 0,5% από ωμέγα 3.
Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία;
Τα οφέλη και των δύο κατηγοριών, ωμέγα 6 και ωμέγα 3, είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, τα ωμέγα 3 λιπαρά διεγείρουν την παραγωγή της πρωτεΐνης LR11 και έτσι συμβάλλουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer.
Επιτρέποντας την καλύτερη αποβολή του νερού από το σώμα μας, μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο καρκίνου στα νεφρά και άλλων σχετικών παθήσεων.
Επίσης, συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
Τέλος, τα ωμέγα 3 κάνουν καλό και στη σιλουέτα μας και την απώλεια βάρους, μιας και διευκολύνουν τη δίαιτα και καθυστερούν τη γήρανση του δέρματος. Είναι επίσης χρήσιμα σε περίπτωση εκζέματος και ξηροδερμίας.
Από την πλευρά τους, τα ωμέγα 6 λιπαρά προάγουν την αναπαραγωγή των κυττάρων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και είναι, επίσης, πρόδρομοι διαφόρων προ-φλεγμονωδών μορίων που δρουν σε θρόμβους αίματος.
Πού βρίσκονται τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά;Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγκα, η σαρδέλα ή ο σολομός, είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε ωμέγα 3.
Αυτό ισχύει επίσης για τα θαλασσινά, το λιναρόσπορο, το μαρούλι, τα αμύγδαλα, ξηρούς καρπούς ή ακόμα και κραμβέλαιο.
Τα ωμέγα 6 είναι παρόντα στο ηλιέλαιο, στον χυμό σταφυλιού, στο σουσάμι, στους σπόρους κολοκύθας, στη μαργαρίνη και στο κρέας.
Εκτός από ειδικές περιπτώσεις, δεν συνιστάται η λήψη συμπληρώματος διατροφής ωμέγα 6, εφόσον καταναλώνονται ήδη με συνέπεια. Όσον αφορά στα ωμέγα 3, οι ειδικοί συστήνουν γενικά μια διατροφή προσαρμοσμένη σε μεγαλύτερη πρόσληψη ωμέγα 3. Τα ωμέγα 3 σε συμπληρώματα διατροφής συνταγογραφούνται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.
Αναφορικά με την εμμηνόπαυση, μπορούν να καταπολεμήσουν τις εξάψεις και αποτελούν φυσική εναλλακτική λύση για τις διαταραχές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της προεμηνοπαυσιακής και της εμμηνοπαυσιακής περιόδου.
Πηγή: e-sante.fr