Η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρας στεφανιαίας νόσου ακόμη και σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη ή υψηλά τριγλυκερίδια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), τα οποία υπάρχουν κυρίως στα ψάρια αλλά και σε διατροφικά συμπληρώματα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, προστατεύοντας έτσι την καρδιά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings της Κλινικής Mayo, βασίστηκε σε στοιχεία από 34 κλινικές δοκιμές και έρευνες που αφορούσαν συνολικά πάνω από 820.000 άτομα.
Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μειώνοντας κατά 16% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όσους έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και κατά 14% σε όσους έχουν υψηλή “κακή» χοληστερίνη (LDL). Στο σύνολο του πληθυσμού, ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 6% και φθάνει έως 18%.
Στη στεφανιαία νόσο οφείλονται περίπου οι μισοί θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας, κυρίως από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ειδικοί συστήνουν να τρώει κανείς ψάρι δύο φορές την εβδομάδα (κυρίως λιπαρό, όπως σολομό ή σαρδέλα) ή, αλλιώς, να παίρνει διατροφικά συμπληρώματα με ωμέγα-3.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα ωμέγα-3 με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, χαμηλότερο επίπεδο λιπιδίων στο αίμα, καθώς επίσης χαμηλότερη αθηροσκλήρυνση και μικρότερη υπέρταση.
Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται επίσης στον κρόκο του αυγού, σε ορισμένους ξηρούς καρπούς (κυρίως στα καρύδια), στον λιναρόσπορο, στη σόγια και στο σπανάκι. Επίσης, αρκετά προϊόντα ενισχύονται τεχνητά με ωμέγα-3, όπως το φιστικοβούτυρο, τα δημητριακά, οι χυμοί φρούτων και τα γαλακτοκομικά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ