Η λήψη φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη μπορεί να προστατεύει από την ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ επικεφαλής των οποίων είναι μία ελληνικής καταγωγής ειδικός.
Η δρ Ιουλία Ζησιμοπούλου, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) στο Λος Άντζελες και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους σχεδόν 400.000 Αμερικανών ηλικίας άνω των 65 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι πήραν στατίνες για τουλάχιστον δύο χρόνια, είδαν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας να μειώνεται μέσα στην επόμενη πενταετία.
Η μείωση έφθασε το 15% στις γυναίκες που έπαιρναν στατίνες και το 12% στους άνδρες.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Neurology, από τους 399.979 άνδρες και γυναίκες που συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους, το 1,72% των γυναικών και το 1,32% των ανδρών διαγιγνώσκονταν με νόσο Αλτσχάιμερ κάθε χρόνο.
Όσοι, όμως, λάμβαναν στατίνες για να ρυθμίσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο, με τη μείωση του κινδύνου να είναι μέγιστη σε όσους έπαιρναν με συνέπεια τα φάρμακα.
Η μείωση αυτή παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με το είδος της στατίνης που έπαιρναν. Έτσι, η συμβαστατίνη φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο σε άνδρες και γυναίκες, ενώ η ατορβαστατίνη, η πραβαστατίνη και η ροσουβαστατίνη φάνηκαν να τον μειώνουν κυρίως στις γυναίκες.
Είναι καλή τεκμηριωμένο ότι η περίσσεια χοληστερόλης προκαλεί στενώσεις σε όλα τα αγγεία του σώματος, επομένως και σε αυτά του εγκεφάλου, παρεμποδίζοντας την ροή του αίματος.
Ίσως λοιπόν η πλημμελής αιμάτωση του εγκεφάλου αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, εκτιμούν οι ερευνητές.
Δυστυχώς για τη νόσο δεν υπάρχει ακόμα κάποιο φάρμακο που να επιβραδύνει τους υποκείμενους μηχανισμούς ή να την αντιστρέφει. Οι στατίνες, όμως, “ίσως μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν τη νόσο», δήλωσε η δρ Ζησιμοπούλου, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Πολιτικών & Οικονομικών της Υγείας του USC.
“Τα υπάρχοντα φάρμακα, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν».
“Το κατάλληλο είδος στατίνης στον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη στιγμή μπορεί να παρέχει έναν σχετικά φθηνό τρόπο μείωσης της επίπτωσης της νόσου Αλτσχάιμερ», καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Πηγή : tanea.gr