Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, κοιτάζουμε πίσω και επανεξετάζουμε τα θέματα που μας απασχόλησαν περισσότερο τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, πάμε να δούμε τις έρευνες που ξεχώρισαν σχετικά με το θέμα αυτό μέσα στο 2016.
Ορισμένες έρευνες εστίασαν σε παλιές διαμάχες –όπως η κλασική πλέον διχογνωμία σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν τα κορεσμένα λιπαρά ή το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε–, ενώ άλλες παρουσίασαν νέους τρόπους για απώλεια βάρους και μακροζωία.
– Τα κορεσμένα λιπαρά βλάπτουν (τελικά)
Για κάθε έρευνα που επισημαίνει ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι ανθυγιεινά υπάρχει άλλη μία που τα υποστηρίζει. Φέτος, η πλάστιγγα έγειρε κατά των λιπαρών αυτών, αφού ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση British Medical Journal, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κορεσμένων λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Μάλιστα, η αντικατάσταση σε ποσοστό μόλις 1% αυτών των βλαβερών λιπαρών οξέων με ισοδύναμες θερμίδες από πολυακόρεστα λίπη, μονοακόρεστα λίπη, υδατάνθρακες από πλήρη δημητριακά ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 4% έως 8%.
– Ορισμένα λιπαρά αδυνατίζουν
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση καλών λιπαρών –όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς– συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν σχεδόν 7.500 άντρες και γυναίκες για διάστημα πέντε ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και καθεμιά από αυτές ακολούθησε ένα διαφορετικό διατροφικό πρόγραμμα. Η μία ομάδα συμμετεχόντων ακολούθησε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με έμφαση στην κατανάλωση ελαιόλαδου, η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ένα παρόμοιο διατροφικό πλάνο με έμφαση στους ξηρούς καρπούς, ενώ η τρίτη ομάδα ακολούθησε μια πιο αυστηρή δίαιτα με εξαιρετικά περιορισμένη πρόσληψη κάθε είδους λιπαρών. Μετά το πέρας της πενταετίας, διαπιστώθηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος, όμως τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα στην ομάδα του ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα, η ομάδα του ελαιόλαδου έχασε 0,88 κιλά, η ομάδα των ξηρών καρπών 0,40 κιλά και η ομάδα των χαμηλών λιπαρών 0,60 κιλά.
– Η ιαπωνική διατροφή χαρίζει μακροζωία
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους στην επιθεώρηση British Medical Journal υπέδειξε ότι η παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα –με έμφαση στο ρύζι, στα λαχανικά, στο ψάρι και στα προϊόντα σόγιας– συνδέεται με 15% χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας. Σε δεύτερο επίπεδο, όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τους θανάτους ανά αιτία, διαπιστώθηκε ότι οι χαμηλοί δείκτες καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν πιο υγιεινά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των χαμηλών δεικτών θνησιμότητας.
– Τα όσπρια διευκολύνουν την απώλεια βάρους
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφολογίας (AJCN), μία μερίδα όσπρια την ημέρα, τα οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθά να “προληφθεί» η πείνα και η λιγούρα και κατ’ επέκταση διευκολύνει την απώλεια βάρους.
– Οι υδατάνθρακες συνδέονται με ορισμένες μορφές καρκίνου
Ότι παχαίνουν το ξέραμε, αλλά η σχέση τους με τον καρκίνο αναδείχθηκε πρόσφατα μέσα από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σαν Ντιέγκο. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα άτομα που καταναλώνουν πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρκίνο στον μαστό (στην περίπτωση των γυναικών) και καρκίνο στον προστάτη (στην περίπτωση των ανδρών).
– Τρώμε με τα μάτια
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε ένα προϊόν όταν βρίσκεται μονίμως εντός του οπτικού μας πεδίου, για παράδειγμα όταν το αφήνουμε επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Έτσι, οι ειδικοί συνιστούν να αφήνουμε σε κοινή θέα υγιεινές τροφές –όπως τα φρούτα ή το κουτί με τα δημητριακά (ολικής άλεσης πάντα)– και να κρύβουμε στα ντουλάπια τους ανθυγιεινούς και παχυντικούς πειρασμούς.
– Οι ξηροί καρποί προστατεύουν από καρδιοπάθεια, καρκίνο και όχι μόνο
Επισκόπηση που βασίστηκε σε 29 παλαιότερες μελέτες και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMC Medicine υπέδειξε ότι μία χούφτα ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, καρκίνου κατά 15% και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, χάρη σε αυτή τη μικρή ποσότητα ξηρών καρπών μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και διαβήτη κατά σχεδόν 40%.
– Δεν χρειάζεται να πίνουμε 8 ποτήρια νερό τη μέρα
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), πρέπει να πίνουμε υγρά με βάση το πόσο διψάμε και όχι με βάση κάποιο “πρόγραμμα» ενυδάτωσης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μονάς της Αυστραλίας, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος προωθεί την ενεργοποίηση μιας λειτουργίας που ονομάζεται “αναστολή κατάποσης» όταν η πρόσληψη υγρών ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα. Η λειτουργία αυτή εξασφαλίζει επαρκή ενυδάτωση και παράλληλα προστασία από την υδατική δηλητηρίαση.
– Οι φυτικές πρωτεΐνες προσθέτουν χρόνια ζωής
Η κατανάλωση πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ αντίθετα η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών προερχόμενων από ζώα, όπως το κόκκινο κρέας, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, διαπίστωσαν ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, 10% αύξηση στην κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται με μια αύξηση 2% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα με μια αύξηση 8% του κινδύνου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας. Αντίθετα, μια αντίστοιχη αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών (από δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά κ.α.) σχετίζεται με μια μείωση κατά 3% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από κάθε είδους αιτία και ειδικότερα με μια μείωση 12% του κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο.
Δείτε κι αυτό:
Οι κορυφαίες διατροφικές τάσεις του 2016
Πηγή