Για παράδειγμα, ένας όγκος στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα άνω άκρα ή την όραση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα χέρια ή θολή όραση αντίστοιχα, εξηγεί ο Τίοντορ Σβαρτς, νευροχειρουργός στο Κέντρο για την Εγκέφαλο και τη Σπονδυλική Στήλη Γουέιλ Κορνέλ των ΗΠΑ.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε κύτταρο του εγκεφάλου και παράλληλα ότι ο εγκέφαλος ελέγχει και επεξεργάζεται πληροφορίες που αποστέλλονται από κάθε άλλο όργανο και σύστημα του σώματος, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι η λίστα των πιθανών συμπτωμάτων είναι σχεδόν ατελείωτη, επισημαίνει ο Σβαρτς.
Ωστόσο, ορισμένα από αυτά είναι πιο κοινά από άλλα. Δείτε ποια είναι τα κυριότερα στην gallery που ακολουθεί.
Επιληπτικές κρίσεις: Ασχέτως του συγκεκριμένου τύπου και του μεγέθους του όγκου, οι επιληπτικές κρίσεις είναι ένα κοινό σύμπτωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο όγκος προκαλεί ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από τους νευρώνες του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τις ανεξέλεγκτες κινήσεις που χαρακτηρίζουν τις επιληπτικές κρίσεις. Οι σπασμοί μπορεί να επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα ή μόνο τα άκρα ή τμήμα του προσώπου.
Αδεξιότητα: Η αδυναμία ελέγχου των κινήσεων στα χέρια ή τα πόδια ή και τα προβλήματα ισορροπίας στο περπάτημα είναι σημάδια που χρήζουν προσοχής. Επίσης, ένας όγκος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ομιλία, την κατάποση ή τον έλεγχο των μυών του προσώπου.
Μούδιασμα: Όπως και η αδεξιότητα, έτσι και η απώλεια αίσθησης σε κάποιο μέρος του σώματος είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα που πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό. Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα είναι συμπτώματα που προκαλούνται κυρίως από όγκους στο στέλεχος του εγκεφάλου, το οποίο συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό.
Προβλήματα μνήμης: Η αποδυνάμωση της μνήμης, η πνευματική σύγχυση και η “θολή» σκέψη είναι τυπικά συμπτώματα που προκαλούν οι όγκοι στο κεφάλι. Σπανιότερα εκδηλώνονται σοβαρότερα προβλήματα όπως σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά ή την προσωπικότητα.
Ναυτία: Οι ζαλάδες, ο στομαχόπονος και η ναυτία είναι πιθανά συμπτώματα του όγκου στο κεφάλι, ειδικά αν επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι δυνατό να αποδοθούν σε κάποια προφανή αιτία που σχετίζεται με το γαστρεντερικό και την πέψη.
Αλλαγές στην όραση: Η θολή όραση, η διπλωπία (διπλή όραση) και η απώλεια όρασης συνδέονται με όγκους στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη λειτουργία των ματιών. Δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλώνεται η λεγόμενη αύρα (“μυγάκια» ή παρόμοιες αλλοιώσεις στην όραση).
Ισχυρός πονοκέφαλος: Συνήθως δεν είναι από τα πρώτα συμπτώματα που προκαλούν οι όγκοι στον εγκέφαλο καιεκδηλώνεται όταν πια ο όγκος έχει αυξηθεί αρκετά σε μέγεθος.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr