Ντοματοκεφτέδες υπέροχοι, εύκολοι και γευστικοί. Ένα εξαιρετικό, παραδοσιακό έδεσμα που φτιάχνετε με διάφορες συνταγές στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά στις Κυκλάδες. Φημισμένοι είναι ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης που γίνονται με το πεντανόστιμο ντοματάκι Σαντορίνης, μια μικρή εξαιρετική ποικιλία τομάτας που φύεται μόνο σε αυτό το νησί. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή (photo και αρχική ιδέα από εδώ) για πεντανόστιμους ντοματοκεφτέδες για να τους απολαύσετε ως συνοδευτικό στο γεύμα σας, ως ορεκτικό ή για ένα γρήγορο σνακ. Δοκιμάστε τες!
Υλικά συνταγής
750 γρ. ντοματάκια Σαντορίνης ή ώριμες σφιχτές ντομάτες, πλυμένες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα το άσπρο μέρος αλλά και το τρυφερό πράσινο
1/4 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φρέσκου διόσμου
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή βασιλικό
1 κοφτή κ.σ. ξερή ρίγανη
1-2 πρέζες κανέλας ή μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ¼ – 1 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί)
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε όλα τα λαχανικά σας και τα ψιλοκόβετε εκτός από τις ντομάτες από τις οποίες θα ψιλοκόψετε σε μικρά κυβάκια τα 500 γρ. και τα υπόλοιπα 250 γρ. θα τα τρίψετε στο χοντρό του τρίφτη. Μεταφέρετε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά σε μεγάλο μπολ και τα ανακατεύετε.
Προσθέτετε τη ξερή ρίγανη, τη κανέλα ή το μπούκοβο (προαιρετικά) αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύετε 1 ¼ φλ. αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ το ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα ντομάτας και ανακατεύετε καλά. Αν απαιτηθεί προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι για να έχετε ένα ελαφρώς παχύρευστο μείγμα.
Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται διορθώνετε. Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, ρίχνετε μπόλικο λάδι, που να να καλύπτει περίπου 4 εκ. τα τοιχώματα του τηγανιού, και το ζεσταίνετε καλά σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Όταν κάψει καλά το λάδι ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά, 1 κ.σ. μείγματος κάθε φορά, στο τηγάνι και τηγανίζετε τους κεφτέδες για περίπου 2 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Τους μεταφέρετε σε μεγάλο σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και τους αφήνετε να στραγγίσουν.
Τους σερβίρετε ζεστούς ή και χλιαρούς ως ορεκτικό, ή ως συνοδευτικό στο γεύμα σας ή ως σνακ συνοδευόμενους με μια δροσερή σος γιαουρτιού. Αν προτιμήσετε τη σος γιαουρτιού αναμιγνύετε καλά σε μπολ: 1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό, 1/2 κ.γ. πάπρικα, 1/2 κ.σ. αλάτι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο. Καλή σας όρεξη!