ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντομάτες γεμιστές με μακρύκοκκο ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια

Ντομάτες γεμιστές με μακρύκοκκο ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια

Πεντανόστιμες γεμιστές ντομάτες με μακρύκοκκο ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια. Το τέλειο παραδοσιακό λαδερό φαγητό όπου μια υπέροχη, αρωματική γέμιση είναι μαγειρεμένη μέσα σε ωμή ντομάτα ή πιπεριά. Τα γεμιστά, από τις πιο δημοφιλείς Ελληνικές συνταγές με πολλές παραλλαγές. Εδώ σας δίνουμε μια παραλλαγή με σταφίδες και κουκουνάρια για να απολαύσετε μικροί και μεγάλοι αυτό το πεντανόστιμο πιάτο με μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα, τυρί φέτα και φρέσκο ζεστό ψωμί.

Υλικά συνταγής

12 μεγάλες ώριμες ντομάτες

3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα ή τριμμένα στο τρίφτη

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο

2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μικρό ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)

1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες

1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρια ελαφρώς καβουρδισμένα

Διαφήμιση

2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας

ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι

1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού

1/3 φλ. τσαγιού φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο

1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε καλά τις ντομάτες και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε οριζόντια τη κορυφή τους φροντίζοντας να μην αποκοπεί τελείως από τις ντομάτες. Με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρείτε τη ψίχα από τις τομάτες, με προσοχή να μη σκιστεί το εξωτερικό περίβλημα το οποίο πρέπει να είναι 1,3 εκ. περίπου.

Τοποθετείτε τις άδειες ντομάτες σε ένα ταψί το οποίο θα τις χωράει ακριβώς. Ρίχνετε μέσα σε κάθε άδεια ντομάτα από 1/2 κ.γ. ζάχαρη. Πολτοποιείτε σε μούλτι τη ψίχα από τις ντομάτες και τις μεταφέρετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε 1 κ.γ. ζάχαρη και 2 κ.σ. πελτέ, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας συχνά, για 10 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε διαρκώς για 3-4 λ και στη συνέχεια προσθέτετε τα 3/4 του μείγματος πολτοποιημένης ντομάτας, το σκόρδο, το ξυλάκι κανέλας, τις σταφίδες και το κουκουνάρι.

Ανακατεύετε, μειώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και σιγοβράζετε για 5-7 λ μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Το μείγμα πρέπει να παραμείνει υγρό γι” αυτό αν απαιτηθεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, πετάτε το ξυλάκι κανέλας, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, το βασιλικό, το μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύετε καλά.

Γεμίζετε τις ντομάτες με το μείγμα και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους. Ρίχνετε στο ταψί το υπόλοιπο 1/3 μείγματος πολτοποιημένης ντομάτας, πασπαλίζετε με λίγο αλατοπίπερο εξωτερικά τις ντομάτες και τις περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 55-60 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι. Σερβίρετε τα γεμιστά σας ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύα και είναι εξ” ίσου νόστιμα.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#photo
#αλάτι
#βαθμούς
#γεμιστά
#ελαιόλαδο
#εξωτερικό
#ζάχαρη
#θερμοκρασία
#κουκουνάρι
#μαϊντανό
#νερό
#νόστιμα
#ντομάτα
#πιάτο
#ρύζι
#σαλάτα
#σκόρδο
#σταφίδες
#συνταγές
#τυρί