ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπριάμ το τέλειο

Μπριάμ το τέλειο

Μπριάμ… ένα από τα κλασικά παραδοσιακά, αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) εξαιρετικά εύκολη στη παρασκευή της για να απολαύσετε ένα υγιεινό, νοστιμότατο πιάτο στο οποίο έχετε μεγάλη ευελιξία επιλογής λαχανικών. Μπορείτε να αφαιρέσετε κάποια από τα λαχανικά που προτείνονται στη συνταγή αν δεν είναι στις επιλογές σας και να προσθέσετε κάποια άλλα ή να αυξομειώσετε τις ποσότητες στα ήδη προτεινόμενα ανάλογα με τη γεύση σας και την εποχή. Δοκιμάστε τη συνταγή που σας προτείνουμε και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση και υφή του.

Υλικά συνταγής

6 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες φλάσκες

2 καρότα

2 ξερά κρεμμύδια

1 πράσο

4 πατάτες με τη φλούδα τους

1/2 μέτριο κουνουπίδι

1 κλωνάρι σέλερυ

3 πιπεριές γλυκές π.χ. Φλωρίνης, Κέρατο και Πορτοκαλί

1/2 καυτερή πεπεριά φρέσκια ψιλοκομμένη ή 3-4 αποξηραμένα τσίλι ή ½ κ.γ. μπούκοβο

1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ ή 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες κομμένες σε κομματάκια

Διαφήμιση

1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

αρωματικά επιλογής σας όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό ή φρέσκια ρίγανη

100 ml ελαιόλαδο

100 ml λευκό κρασί

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα. Πλένετε τα λαχανικά σας και τα κόβετε στο μέγεθος που σας προτείνουμε και είναι το κατάλληλο για να βγουν τραγανά και γευστικά τα λαχανικά στο μπριάμ σας. Τα κόβετε ως εξής:

Κόβετε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες πάχους 1 εκ., τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες πάχους 1 εκ. και μετά στα 4 ή στα 6 κομμάτια 2-3 εκ. μήκους, ανάλογα με το μέγεθος της ροδέλας, τα καρότα σε λεπτές ροδέλες πάχους 2-3 εκ., το πράσο 1,5 εκ., το σέλερι 2-3 εκ. τα κρεμμύδια σε 4 κομμάτια καθέτως, τις γλυκιές πιπεριές σε ροδέλες των 5 εκ., τις πατάτες σε φέτες 2-3 εκ. και το κουνουπίδι σε ολόκληρα κομμάτια απ’ τα άνθη του, περίπου 5 εκ.

Ρίχνετε όλα τα κομμένα λαχανικά στο ταψί του φούρνου και τα ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο (προαιρετικά), τη πιπεριά τσίλι ή το μπούκοβο, τα μυρωδικά επιλογής σας, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το κρασί, αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε πάλι πολύ καλά να αναμιχθούν οι γεύσεις στο ταψί.

Βάζετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και το ψήνετε για 1 ώρα. Μετά ανακατεύετε τα λαχανικά μέσα στο ταψί και στη συνέχεια θα τα ανακατεύετε ανά 20 λ μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να “μαυρίζουν” στις γωνίες τους, σε 2 ώρες περίπου, πάντα ανάλογα και με το φούρνο. Αν θέλετε να βγουν πιο ξεροψημένα τα λαχανικά, βάζετε για 5 λ επιπλέον το δυνατό γκριλ.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και το αφήνετε για 15 λ να “σταθεί για να χλιαρίνει ελαφρώς και να δέσουν οι γεύσεις του. Μετά το σερβίρετε με τυρί φέτα (αν δεν νηστεύετε) και με ζεστό φρέσκο ψωμί. Καλή σας όρεξη!

Κόψτε τα λαχανικά σας στις προτεινόμενες διαστάσεις για να διατηρήσουν την υφή και τη γεύση τους

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αέρα
#αλάτι
#βαθμούς
#γεύσεις
#γεύση
#ελαιόλαδο
#ζάχαρη
#θυμάρι
#καρότα
#κολοκυθάκια
#κουνουπίδι
#κρασί
#λαχανικά
#μελιτζάνες
#πατάτες
#πιάτο
#πιπεριές
#ρίγανη
#σάλτσα
#σκόρδο