Πεντανόστιμα μπιφτέκια στο σχαροτήγανο. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για να απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας το τέλειο μπιφτέκι στο καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι. Προαιρετικά τα γαρνίρετε με καραμελωμένα κρεμμύδια και ξινόκρεμα και τα συνοδεύετε με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου και με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.
Υλικά συνταγής
Για τα μπιφτέκια
1 κιλό κιμά από ελιά μοσχαριού (1 φορά περασμένος από τη μηχανή κιμά)
200 γρ. ψίχα από σταρένιο μπαγιάτικο ψωμί (ζυγισμένη ξερό)
2 μέτρια κρεμμύδια (300 γρ. περίπου) πολτοποιημένα καλά στο multi
1 μέτριο αυγό
3-4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σχαροτήγανο
1 γεμάτη κ.σ. ξίδι
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
80-90 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. κοφτές βούτυρο
2 κ.σ. ξίδι (κατά προτίμηση βαλσάμικο)
1κοφτό κ.γ. ζάχαρη
Για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Sour cream / Ξινόκρεμα (στα μεγάλα Σ.Μ. ή σε Delicatessen)
Εκτέλεση συνταγής
Για τα μπιφτέκια: Μουλιάζετε τη ψίχα σε νερό για λίγα λεπτά, τη τρίβετε με τα χέρια σας και στη συνέχεια τη στύβετε να φύγει το περισσότερο νερό. Πολτοποιείτε καλά το κρεμμύδι στο μούλτι, ψιλοκόβετε το μαϊντανό και τρίβετε τη παρμεζάνα στο λεπτό του τρίφτη.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Πλάθετε το μείγμα σε μπιφτέκια φροντίζοντας το πάχος τους να μην είναι μεγαλύτερο από 1,5-2 εκ. για να μπορέσουν να ψηθούν ομοιόμορφα μέχρι το κέντρο τους. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη ή λαδόκολλα και τα βάζετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξουν.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Καθαρίζετε τα κρεμμύδια τα κόβετε πρώτα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες. Βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μετά προσθέτετε και τα κρεμμύδια, τα ανακατεύετε καλά και τα σοτάρετε στη δυνατή φωτιά για 8-10 λ ή μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά που βγάζουν τα κρεμμύδια.
Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συχνά για περίπου 16-20 λ ή μέχρι να καραμελώσουν και πάρουν ένα ωραίο χρώμα τα κρεμμύδια. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
Για το ψήσιμο των μπιφτεκιών: Βάζετε το σχαροτήγανο (γκριλιέρα) να κάψει καλά για 2-3 λ και μετά με ένα πινέλο το αλείφετε, με ελαιόλαδο. Τοποθετείτε στο ζεστό σχαροτήγανο τα μπιφτέκια (σε δόσεις) και τα γυρνάτε κάθε 1-1:30 λ αφού έχουν κάψει καλά στην επιφάνεια κάθε πλευράς κάνοντας γραμμώσεις, ώστε να μπορεί να ξεκολλήσουν χωρίς να διαλυθούν.
Γενικά 8 το πολύ 10 λ είναι αρκετά για να ψηθούν τα μπιφτέκια σας, αν και παίζει ρόλο το πάχος των μπιφτεκιών και πόσο ψημένα τα θέλετε. Μην τα παραψήσετε γιατί θα στεγνώσουν και θα “σφίξουν”.
Τα σερβίρετε γαρνιρισμένα με καραμελωμένα κρεμμύδια και, προαιρετικά, με 1 κ.σ. ξινόκρεμα (sour cream) το καθένα και τα συνοδεύετε με τηγανιτές πατάτες ή πατάτες φούρνου και καλή σας όρεξη.
Βασική ιδέα για τα μπιφτέκια προσαρμοσμένη από εδώ