Πεντανόστιμα μπιφτέκια με υπέροχη, κρεμώδη σάλτσα μανιταριών με εξαιρετική γεύση.
Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) ένα πιάτο που θα σας εντυπωσιάσει. Μπιφτέκια που ενώ μοιάζουν με απλά χάμπουργκερ, πνιγμένα όμως σε σε αυτή την εύγευστη σάλτσα μανιταριών, είναι ο απόλυτα έξυπνος τρόπος να μεταμορφώσετε το ταπεινό μοσχαρίσιο κιμά σε κάτι εκπληκτικό!
Υλικά συνταγής
6 κ.σ. ελαιόλαδο (3+3 κ.σ. χωριστά)
1 μεγάλο ή (2 μικρά) ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
150 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
Για τη μείγμα κιμά:
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά ή θρυμματισμένο στο μούλτι ψωμί 2-3 ημερών
1 αυγό
2 κ.σ. κέτσαπ
1 κύβος βοδινού, θρυμματισμένος
1 κοφτό κ.γ. σάλτσα Worcestershire ή 1 κοφτή κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. μουστάρδα ή 2 κ.σ. σκόνη ξηρής μουστάρδας
1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα μανιταριών:
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
2 φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού
1 φλ. τσαγιού νερό (ίσως απαιτηθεί λίγο περισσότερο)
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. Worcestershire σος
αλάτι πιπέρι
πουρές πατάτας και πράσινη φρέσκια σαλάτα για συνοδευτικό (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή μεγάλη ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα) ζεσταίνετε καλά. σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 1-2 λ ή μέχρι να να μαλακώσουν και γίνουν διαφανή. Προσθέτετε το πολτοποιημένο σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1/2 λ. Μεταφέρετε το μισό μείγμα κρεμμυδιών-σκόρδων σε ένα μεγάλο μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι με το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιών-σκόρδου προσθέτετε τις φέτες μανιταριών, τα πασπαλίζετε με 1-2 πρέζες αλάτι και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 2 λ. Τα μεταφέρετε σε ένα μέτριο μπολ και τα αφήνετε στην άκρη.
Για το μείγμα κιμά: Μέσα στο μεγάλο μπολ με το μείγμα σοταρισμένων κρεμμυδιών-σκόρδου προσθέτετε όλα τα υλικά για το μείγμα κιμά και τα ζυμώνετε πολύ καλά με τα χέρια σας μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά και οι γεύσεις. Στη συνέχεια τα πλάθετε σε 5-6 μεγάλα μπιφτέκια/burgers.
Στο ίδιο μεγάλο τηγάνι που σοτάρατε τα λαχανικά σας, προσθέτετε τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά σε μέτρια μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε τα μπιφτέκια σας για 2-3 λ περίπου από τη κάθε πλευρά ή μέχρι θωρακιστούν κάνοντας κρούστα εξωτερικά και πάρουν ένα καφέ χρώμα, χωρίς να έχουν ψηθεί πλήρως εσωτερικά. Με μια σπάτουλα τα βγάζετε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα.
Για τη σάλτσα μανιταριών: Στο ίδιο ζεστό τηγάνι που έχετε στη φωτιά, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και ρίχνετε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα για 1/2 λ ή μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνετε τα 2 φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα (νερό, μουστάρδα, Worcestershire σος και λίγο αλατοπίπερο) συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 1 λ.
Στη συνέχεια αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτετε στη σάλτσα το μείγμα κρεμμυδιών-σκόρδου-μανιταριών που κρατήσατε στην άκρη μαζί με τους χυμούς τους, ανακατεύετε και ξαναβάζετε τα μπιφτέκια σας στο τηγάνι, μέσα στη σάλτσα. Τα μαγειρεύετε για 7 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν τα μπιφτέκια, γυρίζοντας περιστασιακά τα μπιφτέκια και από τις δυο πλευρές να καλύπτονται από τη σάλτσα. Αν “σωθεί” γρήγορα η σάλτσα προσθέτετε λίγο ζεστό νερό για να έχετε αρκετή σάλτσα.
Μεταφέρετε τα μπιφτέκια σε πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα, δοκιμάζετε στο αλατοπίπερο τη σάλτσα μανιταριών και αν απαιτείται συμπληρώνετε. Σερβίρετε τα μπιφτέκια σας περιχυμένα με τη σάλτσα μανιταριών και τα συνοδεύετε με πουρέ πατάτας και πράσινη σαλάτα.