Υπέροχα, αφράτα μπιφτέκια γεμιστά με τυρί κρέμα και πικάντικες πατάτες φούρνου. Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο, εκλεκτό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
4 φέτες ψωμιού, καλά μουσκεμένες και στραγγισμένες
4 κ.σ. κέτσαπ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο
αλάτι, πιπέρι
10 κ.γ. μαλακό τυρί κρέμα (120 γρ. περίπου)
Για τις πικάντικες πατάτες:
10 πατάτες, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και πλυμένες
1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. κάρυ
1/4 κ.γ. κύμινο
Για το γαρνίρισμα:
σάλτσα αρεσκείας σας, sour cream, φέτες αβοκάντο, τυρί γκούντα ή τσένταρ τριμμένο, ντομάτα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση συνταγής
Για τις πατάτες: Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο, αλατισμένο νερό για 20 λ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά όχι υπερβολικά. Τις στραγγίζετε καλά και μόλις μισοκρυώσουν κόβετε τη κάθε πατάτα σε 8-10 φέτες και τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, τις ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι.
Για τα μπιφτέκια: Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσουν και κρυώσουν οι πατάτες, τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια -εκτός από το τυρί κρέμα- και τα ζυμώνετε αρκετή ώρα, πολύ καλά, μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Χωρίζετε το μείγμα κιμά σε 10 μπάλες και κατόπιν χωρίζετε τη κάθε μπάλα σε 2 ίσα μέρη τα οποία πλάθετε σε δίσκους.
Παίρνετε στη παλάμη σας τον ένα δίσκο και τοποθετείτε στο κέντρο του 1 κ.γ. τυρί κρέμα. Το καλύπτετε με το δεύτερο δίσκο και με τα δάχτυλά σας κλείνετε καλά το μπιφτέκι ώστε να “σφραγίσει” καλά και να μην υπάρχει διαρροή του τυριού κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Στρώνετε με λαδόκολλα τα 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου. Στο ένα ταψί απλώνετε ομοιόμορφα τις πατάτες. Στο δεύτερο ταψί τοποθετείτε τα μπιφτέκια. Βάζετε και τα δύο ταψιά σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο στον αέρα και ψήνετε τα μπιφτέκια για 40 λ περίπου, γυρίζοντάς τα 1 φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και τις πατάτες για 50-60 λ μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σερβίρετε 2 μπιφτέκια σε κάθε πιάτο, τα πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί, από πάνω βάζετε 1 κ.σ. σάλτσα επιλογής σας ή ψιλοκομμένες ντομάτες και ολοκληρώνετε με 1 κ.γ. sour cream. Συνοδεύετε το φαγητό με τις πικάντικες πατάτες και προαιρετικά με φέτες αβοκάντο.
Συνοδέψτε τα μπιφτέκια σας με πικάντικες πατάτες φούρνου